Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟ ΙΡΑΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν περιοδεύει στην περιοχή,
υπενθυμίζοντας σε όλους ότι το Ιράν είναι και αυτό χώρα του Καυκάσου 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ξεκίνησε τη Δευτέρα (25 Ιανουαρίου) περιφερειακή περιοδεία η οποία περιλαμβάνει, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρωσία και Τουρκία.
O Ζαρίφ επανέλαβε σε όλες τις χώρες ήταν ότι το Ιράν είναι μέρος της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου και επιθυμεί να συμμετέχει στις συνεχιζόμενες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Ζαρίφ χρειάστηκε να περπατήσει μια διπλωματική λεπτή γραμμή, αφού απευθυνόταν στα διαφορετικά συμφέροντα διαφορετικών πλευρών.
Σε δηλώσεις του στο Ερεβάν μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο Ζαρίφ μίλησε για τον πρόσφατο πόλεμο, αναφέροντας ότι "μετά από αυτή την καταστροφική τραγωδία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πολλοί πολίτες και στρατιώτες, δόθηκε μια ευκαιρία για συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην περιοχή". Ο Αρμένιος ηγέτης, είπε στον Ζαρίφ ότι "η θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σχετικά με την κρίση ... είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου, η προστασία των λαών, των μειονοτήτων, καθώς και η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, [και] η μη χρήση βίας."

Το Ιράν φαίνεται να προωθεί την φόρμουλα 3+3 που συγκεντρώνει τις τρεις βασικές χώρες του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία) με τις τρεις περιφερειακές δυνάμεις (Ρωσία, Τουρκία και Ιράν). Η Γεωργία έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε περιφερειακή σχέδιο που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία, όσο η Ρωσία εξακολουθεί να καταλαμβάνει μέρος της επικράτειάς της – μια αναφορά στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. 

Αχιλλέας Ξανθάκης

Μοιραστείτε το στο Twitter !


" Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα "  Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr