ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Στην δεκαετία του '80 ο κομμουνιστής ηγέτης Νικολάι Τσαουσέσκου εφήρμοσε εξαιρετικά σκληρά οικονομικά μέτρα στην Ρουμανία για να αποπληρώσει τον εξωτερικό δανεισμό που είχε συνάψει την δεκαετία του '70. Το αποτέλεσμα ήταν μεν η πλήρης αποπληρωμή του χρέους στους δανειστές το 1989 αλλά και η εκτέλεση του δε από τους Ρουμάνους που δεν άντεχαν πια τα δεινά της φτώχιας που είχε επιβληθεί για την αποπληρωμή αυτού του δανεισμού.
Λόγω της μη ακριβούς σύμπλευσης της πολιτικής της κομμουνιστικής Ρουμανίας με τις επιταγές της ΕΣΣΔ, στον Τσαουσέσκου η Δύση έβλεπε μια δυνατότητα σχίσματος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Επιπροσθέτως η Δύση βολιδοσκοπούσε και την ευκαιρία για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας της Ρουμανίας μέσω δανεισμού πληρωτέου σε συνάλλαγμα και όχι σε ρουμάνικα λέι. Έτσι στις αρχές του 1970 το General Agreement on Tariffs and Trade ή GATT το 1971, η Παγκόσμια Τράπεζα το 1972 και το ΔΝΤ πάλι το 1972 αποφάσισαν να δανείσουν την Ρουμανία με 13δισ δολλάρια, ποσό που το 1981 ήταν στα 9δισ δολλάρια.
Θεωρητικά ο Τσαουσέσκου είχε συνάψει αυτά τα δάνεια για την προμήθεια υποδομών που θα έφερναν οικονομική ανάπτυξη μέσω της εκβιομηχανοποίησης της Ρουμανίας, όπως τεχνολογία, εξοπλισμό και πρώτες ύλες. Όμως στην πράξη, από μαρτυρίες αρκετών πηγών που γνώριζαν από πρώτο χέρι την κατάσταση, είχε γίνει κατασπατάληση αυτών των χρημάτων από τα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος της Ρουμανίας.
Τώρα το 1982 οι δανειστές της Ρουμανίας απαίτησαν την άμεση αποπληρωμή του δανεισμού με το κομβικό σημείο της πτώσης του Τσαουσέσκου να είναι η πλήρης αποπληρωμή αυτών των δανείων το 1989. Υπάρχουν πολλές αναλύσεις σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά η πιο λογική είναι ότι το ΔΝΤ βλέποντας την αναταραχή στην Ανατολική Ευρώπη της δεκαετίας του '80 πίεσε τον Τσαουσέσκου να αποπληρώσει όλα τα δάνεια το συντομότερο δυνατό.
Αναλυτικά ο Τσαουσέσκου είχε τότε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αποπληρωμής του εξωτερικού δημόσιου χρέους μέσω αυξημένων εξαγωγών και παράλληλα με αιματηρές θυσίες του ρουμανικού λαού κάτω από την κομμουνιστική ηγεσία.
Επεξηγηματικά ενώ ο λαός σχημάτιζε τεράστιες ουρές για την προμήθεια ψωμιού, υπήρχε ζεστό νερό μια φορά την εβδομάδα μαζί με συχνές διακοπές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και γενικότερα υπήρχε μια βαθιά υποβάθμιση της ζωής του απλού πολίτη, οι κομισάριοι ζούσαν βασιλικά και οι εξωτερικοί δανειστές έδιναν συγχαρητήρια για την αποπληρωμή του χρέους και φυσικά των τόκων του στον Τσαουσέσκου.
Άραγε τι μαθήματα θα μπορούσαμε να πάρουμε από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της Ρουμανίας του Τσαουσέσκου για την Ελλάδα? Υπάρχουν κοινά στοιχεία?
Αδιαμφισβήτητα σήμερα η Ελλάδα έχει υποστεί μια καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας της λόγω του εξωτερικού δανεισμού. Αναλυτικά ενώ το χρέος αρχικά ήταν ιδιωτικό, δηλαδή ανήκε σε γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες, με την κρίση του 2010 μεταβιβάστηκε σε κρατικές οντότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά το ΔΝΤ ήθελε να πάρει ένα κομμάτι αυτής της λείας και κανόνισε να συνάψει κι αυτό ένα δάνειο με την Ελλάδα.
Με απλά λόγια ενώ η Ελλάδα να προτάξει διάθεση πτώχευσης στους ξένους δανειστές, το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο φρόντισε να διαθέσει την δημόσια περιουσία της Πατρίδας μας προς αρπαγή και λεηλασία. Αντιθέτως πτώχευση εκτέλεσε στους μικροομολογιούχους του ελληνικού κράτους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα αποθεματικά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Σε αυτό το σημείο αρχίζει να φαίνεται καθαρά ότι το σημερινό καθεστώς ενώ έχει αρκετά όμοια σημεία με την Ρουμανία του Τσαουσέσκου, καταφέρνει να επιζεί επειδή συνεχίζει τον υπερδανεισμό και το άκρατο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ας δούμε μερικά σημεία, με τη βοήθεια του παρακάτω πίνακα, μεταξύ της Ρουμανίας του 1989 και της Ελλάδας του 2021.
ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν
Στάσιμη κομμουνιστική οικονομία με μέσο όρο 39δισ δολλάρια (αντίστοιχο του 83δισ δολλάρια του 2021)
Εργασία
Ελεγχόμενη από το κράτος
Εκβιομηχάνιση
Αποτυχία προσπάθειας, κατασπατάληση του συναλλάγματος
Μετανάστευση
Απαγόρευση μετανάστευσης που συνέβαλε στην επανάσταση του 1989
Εξωτερικό Χρέος
Αποπληρώθηκε πλήρως το 1989
Κοινωνία
Δυσαρέσκεια λόγω ανέχειας
Φορολογία
Έμμεσα υψηλή, για παράδειγμα υποχρέωση των εργατών για "επένδυση" στην κρατική εταιρία που εργαζόντουσαν ή καταβολή μισθών σχετικά με ορισμένους δείκτες που δεν ικανοποιούνταν σε καμία περίπτωση
Ιδιωτικό Χρέος
Μετά το 1981 μπορούσαν να αγοραστούν με δόσεις μόνο διαμερίσματα και αυτοκίνητα.
Καταστολή Πολιτικών Αντιπάλων
Το 1949 η Ρουμανία τάθηκε κάτω από τον κομμουνιστικό ζυγό με πλήρη εξόντωση κάθε αντιπολιτευτικής κίνησης
Επανάσταση
Η μαζική έλλειψη προϊόντων πρώτης ανάγκης & θέρμανσης έφερε την επανάσταση του 1989 και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου.
ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν
Το ΑΕΠ έπεσε από τα 57δισ στα 48 δισ δολάρια από το 1980 ως το 1985 δηλ κατά την πρώτη τετραετία του Ανδρέα Παπανδρέου, μετά ανέβηκε λόγω εξωτερικού δανεισμού αλλά έφερε την Ελλάδα στα όρια της χρεωκοπίας. Σήμερα το ΑΕΠ είναι στα 203δισ δολλάρια (στοιχεία 2020) δηλαδή το αντίστοιχο των 95δισ δολλαρίων του 1989, μόνο περίπου διπλάσιο από την Ρουμανία του Τσαουσέσκου) με συνεχείς προβλέψεις ύφεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εργασία
Στην ουσία ελεγχόμενη από το κράτος λόγω της εξοντωτικής φορολογίας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.
Εκβιομηχάνιση
Λίγες βιομηχανίες με μεγάλα χρέη στο κράτος (ασύμφορη λειτουργία).
Μετανάστευση
Η μη-απαγόρευση της μετανάστευσης εκτόνωσε την κοινωνική κρίση προς το καθεστώς στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή παραπάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν για την αναζήτηση καλύτερης οικονομικής κατάστασης στο εξωτερικό.
Εξωτερικό Χρέος
Αυξάνει δυσανάλογα κάθε χρόνο επειδή δεν υπάρχουν πραγματικά έσοδα παρά μόνο εξωτερικά δάνεια.
Κοινωνία
Η άλωση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (ενέργεια, αεροδρόμια, τραίνα) συντηρεί την μισθοδοσία ενός αριστεροδεξιού εκλογικού σώματος και αποφεύγεται η κοινωνική εξέγερση
Φορολογία
Εξοντωτική, όπως για παράδειγμα η προκαταβολή φόρου που έκανε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να κάνουν έναρξη εργασιών σε ξένες χώρες. Στην ουσία στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη σημασία το ύψος της φορολογίας από τα κέρδη ενός ιδιώτη ή μιας επιχείρησης.
Ιδιωτικό Χρέος
Το καθεστώς χρησιμοποιεί ένα αργό τρόπο κατάσχεσης της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, όπως με τον νόμο Κατσέλη και τον πρόσφατο νόμο για την πτώχευση ιδιωτών έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μαζική κοινωνική δυσαρέσκεια.
Καταστολή Πολιτικών Αντιπάλων
Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια με αποκορύφωση το 2020 εφαρμόστηκε καταστολή των πολιτικών αντιπάλων του αριστεροδεξιού καθεστώτος με κάθε προπαγανδιστικό και άλλο μέσο
Επανάσταση
Το καθεστώς προσέχει να μην επιβάλλει κατάσταση πείνας & ψύχους μαζί με την μαζική & ταυτόχρονη κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Για παράδειγμα οι Έλληνες έχουν 104.9 δις ευρώ ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία, δηλαδή το 63% του ΑΕΠ, όμως η είσπραξη του γίνεται με αργούς ρυθμούς.
Βέβαια ο πρόσφατος νόμος για την πτώχευση που ορίζει το ακατάσχετο στα 600 ευρώ ίσως να δημιουργήσει μαζικές εξώσεις και κοινωνική αναταραχή.
Επιπρόσθετα με τον παραπάνω πίνακα άλλος ένας παράγοντας είναι η άκρατη λαθρομετανάστευση και ο λαθρεποικισμός όπου προσφέρουν μεν κέρδη σε ιδιώτες και κρατικούς εμπλεκόμενους, αλλά παράλληλα δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα εσωτερικής και εθνικής ασφάλειας.
Όμως σε οικονομικούς όρους η λαθρομετανάστευση συμβάλλει στην εκτόνωση της οικονομικής ανέχειας σε μικροοικονομικό επίπεδο (δηλαδή την θεωρία της αξίας, που ασχολείται κυρίως με τις καταναλωτικές επιλογές των οικονομικών υποκειμένων και τις παραγωγικές επιλογές των επιχειρήσεων), γεγονός που ωφελεί το εγχώριο καθεστώς στην εξάλειψη κοινωνικών αντιδράσεων από μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Για παράδειγμα σίγουρα ωφελείται ο ξενοδόχος που νοικιάζει τα δωμάτια του σε ΜΚΟ, αλλά η σχετική κοινωνία θα υποφέρει από λαθρεπικοισμό και παραβατικές συμπεριφορές από την καθιερωμένη ελληνική πραγματικότητα.
Συμπερασματικά η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια έχει σχεδόν μετατραπεί στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου, αλλά το κομματικό καθεστώς προσέχει να μην υπάρχει απότομη φτωχοποίηση μιας μεγάλης μερίδας του λαού. Παράλληλα με την λαθρομετανάστευση ο ελληνικός πληθυσμός αλλοιώνεται και με αυτό τον τρόπο μικραίνει η πιθανότητα για την δημιουργία έντονης δυσαρέσκειας εναντίον των καθεστωτικών κομμάτων.
Όμως πόσο θα κρατήσει η δημόσια περιουσία? Σίγουρα θα έρθει η στιγμή που τα ευρώ στην Ελλάδα θα παύσουν να έρχονται και όσα έχουν έρθει θα απαιτηθεί η επιστροφή τους όπως τότε στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου.
Θεόδωρος Κωστής
"Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις.
Μπορούμε να την υποστηρίζουμε μόνο με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για την κοινωνία" Peter Drucker
Mοιραστείτε το