Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ S-400
ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων και αναλύσεων στα εγχώρια ΜΜΕ περί της σπουδαιότητας ή μη των ρωσικών S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία, αλλά και περί των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων των ενόπλων μας δυνάμεων, είναι σκόπιμο να αναφερθούμε επί του θέματος με κείμενο ρεαλιστικό και ανεπηρέαστο από «πατριωτικές» κορώνες, τουτέστιν αρνούμενοι τον προσανατολισμό που προσφέρουν οι παρωπίδες.

Είναι πρόδηλο ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά- αντιπυραυλικά συστήματα S-400 είναι ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στο τουρκικό έδαφος. Είναι επίσης πασιφανές ότι αυτά τα συστήματα είναι προσανατολισμένα προς τον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας και Κύπρου, αυξάνοντας τους πολλαπλασιαστές ισχύος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την ικανότητα τους για πρώτο χτύπημα.
Για λόγους που σχετίζονται με γεωπολιτικά δεδομένα και που έχουμε αναλύσει στον ιστότοπο μας, παρά τα αντιθέτως γραφόμενα και λεγόμενα, ο Ερντογάν ουδόλως επιθυμεί να διακινδυνεύσει τους γεωστρατηγικούς δεσμούς του με τον Πούτιν, η απόφαση της Άγκυρας είναι σχεδιασμένη πολύ προσεκτικά και αποτελεί το πρελούδιο διαφαινόμενων γεωπολιτικών επιλογών που έχουν ως στόχο την απομάκρυνση από την Δύση.
Της αγοράς των S-400 πιθανόν θα ακολουθήσει η προμήθεια των ρωσικών μαχητικών stealth Su-57 ή των Su-35, αφού οριστικά πλέον οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 stealth.

Το ρωσικό σύστημα S-400 με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπες στην περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει βεληνεκές 400 χλμ και είναι ικανό να αντιμετωπίσει στόχους όπως υπερηχητικά μαχητικά F-16(Viper), αεροσκάφη stealth, βομβαρδιστικά, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους.
Το οπλικό σύστημα S-400 είναι το μεγαλύτερης εμβέλειας πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που υπάρχει αυτή την στιγμή στο κόσμο, βρίσκεται δε σε ενεργό υπηρεσία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2007.
Το AESA ραντάρ 91Ν6Ε του συστήματος S-400 μπορεί να εντοπίσει στόχους stealth σε απόσταση 100 και πλέον χλμ, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη σε μεγάλο υψόμετρο και από απόσταση 600 χλμ, μια δε συστοιχία μπορεί να ασχοληθεί έως και με 36 στόχους ταυτόχρονα. Σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης το σύστημα S-400 μπορεί να θέσει εκτός μάχης τα μαχητικά μας αεροσκάφη πάνω από τις ίδιες τους τις βάσεις.

Η Τουρκία με την προσθήκη των S-400 στο πολεμικό της πλέγμα αυξάνει το στρατιωτικό της δυναμικό έναντι της Ελλάδας προσθέτοντας στο στρατιωτικό ισοζύγιο έναν ακόμη πολλαπλασιαστή, όμως αυτό το ισοζύγιο έχει γύρει επικίνδυνα υπέρ της εδώ και πολλά χρόνια με πληθώρα υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων. Στο τουρκικό οπλοστάσιο ως πολλαπλασιαστές ισχύος περιλαμβάνονται συστήματα ικανά να ξεπεράσουν την γραμμή άμυνας της Ελλάδας και να εκτελέσουν έναν πόλεμο βραχείας διάρκειας και υψηλής έντασης. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει μεγάλο αριθμό πυραύλων cruise εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους, μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη (UCAV), καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Το οπλοστάσιο πυραύλων cruise (SOM), UCAV (Bayraktar, Anka, Harpy) και βαλλιστικών πυραύλων (Yıldırım, Bora) αποτελούν από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας σοβαρότατη πρόκληση για την Ελλάδα, μια πρόκληση που ουδέποτε έκρινε το συστημικό κράτος των Αθηνών ότι έπρεπε να αντιμετωπισθεί. Ο στόλος των cruise, UCAV και βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει η Τουρκία είναι μεγάλος, τα υπερσύγχρονα αυτά συστήματα αποτελούν θανάσιμη απειλή για την ελληνική άμυνα και για στόχους στην ελληνική ενδοχώρα, εντάσσονται δε στην στρατιωτική φιλοσοφία «πρώτο χτύπημα».

Παρεμπιπτόντως θυμίζουμε ότι στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), τα τουρκικά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Bayraktar TB2 άλλαξαν την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, η νίκη των Αζέρων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην στρατιωτική τεχνολογία των ΤΒ2. Όπως αναφέρουν έγκυρα έντυπα της αμυντικής τεχνολογίας, το τουρκικό Bayraktar «αποτελεί παράδειγμα για το πως άλλες χώρες θα έπρεπε να οδηγούν στην εποχή μας την στρατιωτική τεχνολογία». Τα Bayraktar που χρησιμοποιούσε το Αζερμπαϊτζάν ήταν υπεύθυνα για την καταστροφή εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων των Αρμενίων, ακόμη και συστημάτων αεράμυνας.
Όσο κυνικό και αν ακούγεται, η στρατιωτική υπεροπλία της Τουρκίας σε όλους τους τομείς είναι υπαρκτή εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, οι S-400 είναι μεν ένας πολλαπλασιαστής ισχύος αυτής της υπεροπλίας, όμως οι S-400 δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στο στρατιωτικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Το ισοζύγιο αυτό έχει ανατραπεί πολύ πριν την απόφαση των Τούρκων να προμηθευτούν τα ρωσικά συστήματα, ακόμη και ο πλέον αδαής περί την αμυντική πολιτική γνωρίζει ποιος στην διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος, εξ άλλου τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα εξευτελισμού στα οποία μας υποβάλλουν οι Τούρκοι είναι ενδεικτικά.

Το τελευταίο διάστημα το συστημικό κράτος των Αθηνών διαρρέει προς τέρψη των «πατριωτών» του καφενείου και του καναπέ ειδήσεις και πληροφορίες περί του εξοπλιστικού προγράμματος των ενόπλων μας δυνάμεων.
Σε αυτά τα δημοσιεύματα και στις «περισπούδαστες» αναλύσεις των τηλεοπτικών σταθμών κυριαρχεί η αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale, η αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία Viper και η αγορά 2-4 φρεγατών της κατηγορίας AAW (Anti-Air Warfare) ή MMSC (Multi-Mission Surface Combatant). Θα πρέπει να έχουμε υπόψη σχετικά με αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία εξυπακούεται ότι θεωρούμε αναγκαία, όπως και κάθε άλλη στρατιωτική προμήθεια που θα συμβάλλει στην μετατόπιση του ισοζυγίου στρατιωτικής ισχύος υπέρ των ενόπλων μας δυνάμεων, τα εξής.

Η απόκτηση των πολλαπλών ρόλων Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα αρχές του 2022, τα επόμενα έξι στο τέλος του 2022, ενώ το καλοκαίρι του 2023 η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να έχει στην διάθεση της συνολικά 23 μαχητικά αυτού του τύπου. Το πρόγραμμα αναβάθμισης 86 μαχητικών F-16 στην έκδοση Viper, τον πλέον σύγχρονο τύπο αυτού του αεροσκάφους 4ης γενιάς, θα ολοκληρωθεί το 2027.
Η Πολεμική Αεροπορία με τον εκσυγχρονισμό αυτό θα αποκτήσει ένα καλύτερο F-16, στην ουσία ο εκσυγχρονισμός συνίσταται στην προσθήκη του νέου ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array), αν και μέχρι στιγμής υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την συμβατότητα του AESA με το υφιστάμενο σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS των ελληνικών F-16. Όσον αφορά την απόκτηση 2-4 νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των 4 υπαρχόντων της κλάσης «Ύδρα» (ΜΕΚΟ-200 ΗΝ), ο χρόνος που απαιτείται για να ενταχθούν ως ετοιμοπόλεμα πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό, μετά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων με τους κατασκευαστές (Γαλλία, Ολλανδία ή ΗΠΑ), ανέρχεται τουλάχιστον σε πέντε έτη.

Η στρατιωτική υπεροχή βασίζεται στην πραγματικότητα, στον ρεαλισμό. Εάν δεν βασίζεται στην πραγματικότητα τότε δεν υφίσταται πραγματικά, αλλά είναι απλά μια αντίληψη των πολιτικάντηδων και ίσως κάποιων στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας. Το αθηναϊκό πολιτικό κατεστημένο αρέσκεται να αποδέχεται ως πραγματικότητα αυτό που θα ήθελε να είναι πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε αυτή την κατάσταση της λανθάνουσας πραγματικότητας να την συγκρίνουμε με το «αλάθητο» του Πάπα. Ο Πάπας είναι αλάθητος επειδή έτσι αυτός πιστεύει και το έχει ορίσει.

Η στρατιωτική υπεροχή δεν εξαρτάται από την αδυναμία των αντιπάλων, αλλά από πραγματικά δεδομένα και εξοπλιστικά αποθέματα. Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει απομακρυνθεί από την αμυντική πραγματικότητα, ενώ οι αντίπαλοι όλο αυτό το διάστημα γίνονται πιο δυνατοί και συνεπακόλουθα πιο επικίνδυνοι.

Ενώ οι αντίπαλοι ζουν μέσα στην πραγματικότητα και αυξάνουν συνεχώς την στρατιωτική τους δύναμη, το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο των Αθηνών ζει μέσα στον παραλογισμό μιας δήθεν στρατιωτικής αν όχι υπεροχής, τουλάχιστον ισοδυναμίας με τον εχθρό.

Ας πάψουμε επιτέλους να φοράμε τις παρωπίδες που μας έχουν ενεχυριάσει οι ανίκανοι πολιτικάντηδες του συνταγματικού τόξου, οι παρωπίδες αυτές προσφέρουν ασφαλή προσανατολισμό προς την εθνική ταπείνωση.

Γ. Λιναρδής
                                    

Mοιραστείτε το 

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr