Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στις 29 Δεκεμβρίου Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σημαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως δήλωσε ο Ερντογάν «οι σχέσεις των δυο νατοϊκών χωρών εισέρχονται σε νέα φάση από την οποία θα ωφεληθούν και οι δυο χώρες».

Η Βρετανία (Ηνωμένο Βασίλειο) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας και η μεγαλύτερη αγορά λευκών συσκευών. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών το 2019 ανήλθε σε 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Τουρκία να έχει θετικό πρόσημο. Αναμένεται ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μετά την συμφωνία θα αυξηθεί στα 23 δις δολάρια, κατά την άποψη του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συμφωνία της 29ης Δεκεμβρίου προβλέπει το αδασμολόγητο εμπόριο όλων των προϊόντων με εξαίρεση τα γεωργικά, ωστόσο όπως δήλωσε η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας «στο εγγύς μέλλον θα συνεργαστούμε ώστε να υπάρξει συμφωνία και για τα γεωργικά προϊόντα». Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την ενεργοποίηση του BREXIT, που αναμένεται να γίνει εντός ολίγων ημερών.

Πέραν της οικονομικής της σπουδαιότητας, η συμφωνία σφραγίζει στρατηγικά συμφέροντα των δυο χωρών και καθορίζει ότι στην Ευρώπη μπορούν να υπάρξουν σχέσεις ελεύθερου εμπορίου χωρίς πολιτικά νήματα ή παρωπίδες. Ταυτόχρονα η εμπορική συμφωνία δίνει στην Τουρκία περιθώρια αντιπερισπασμού στις όποιες κυρώσεις της ΕΕ σχετικά με την παραβίαση του Διεθνούς και Θαλάσσιου Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι τελείως απίθανο η Βρετανία να ενταχθεί στο όποιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, είναι επίσης απίθανο η Βρετανία να ενταχθεί στο καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας σχετικά με τα ρωσικά συστήματα S-400.

Η Βρετανία καθίσταται σταδιακά ένας φυσικός εταίρος της Τουρκίας, οι δυο χώρες απομακρύνονται από την ΕΕ και κοιτάζουν μακριά, αναζητώντας νέες ευκαιρίες και «άγκυρες» για τα γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Γ. Λιναρδής


Mοιραστείτε το 

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr