ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Σε πρόσφατη ανάρτηση μας είχαμε τονίσει ότι η Άγκυρα προωθεί την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της με το Τελ Αβίβ, η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν αποτελεί ευκαιρία για την αναθέρμανση των επαφών και ήδη προς τούτο ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν ταξίδεψε πρόσφατα στο Ισραήλ και είχε επαφές με ανώτατους αξιωματούχους.
Σημειώνουμε ότι ουδέποτε υπήρξε εν τοις πράγμασι διακοπή της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και εβραϊκού κράτους, μια συνεργασία που προωθείται επί δεκαετίες από το παντοδύναμο ισραηλινό λόμπι και το «deep state» της Ουάσιγκτον.
Στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το Ισραήλ και η Τουρκία βρέθηκαν στην ίδια πλευρά, προσφέροντας στους Αζέρους στρατιωτική και τεχνολογική υποστήριξη.
Τώρα το Μπακού προτείνει στους δυο συμμάχους του να βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων τους και στην οικοδόμηση νέων γεφυρών με στόχο την στρατηγική και πολιτική επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι γνωστό ότι στον πόλεμο που βρήκε νικητή το Αζερμπαϊτζάν, η τουρκική στρατιωτική τεχνογνωσία και η ισραηλινή τεχνολογία παρείχαν στους Αζέρους μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα που τελικά έκριναν το αποτέλεσμα των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι Αρμένιοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν απαξιωτική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η δυτικόφιλη κυβέρνηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν ήδη καταρρέει και αναμένονται εκλογές αρχές του νέου έτους.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ πρότεινε την Τετάρτη 23.12. σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν να διαμεσολαβήσει για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, με τον Τούρκο πρόεδρο να ανταποκρίνεται θετικά σε αυτό το άνοιγμα. Είχε προηγηθεί συζήτηση επί του ιδίου θέματος μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊμάροφ και του ισραηλινού ομολόγου του Γκάμπι Ασκενάζι, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι η χώρα του θα ενδιαφερόταν να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Αλίγιεφ διέρρευσε πρώτα στον ισραηλινό τύπο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση για την διαμεσολάβηση.
Σημειώνουμε μετά παρρησίας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα σταθεροποιηθούν και πάλι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Η Τουρκία θα προσπαθήσει ως ανατέλλουσα περιφερειακή δύναμη να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των Παλαιστινίων, τους οποίους υποτίθεται ότι προστατεύει, και του Ισραήλ, ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να συμπλεύσει με την πολιτική της Ρωσίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με το Τελ Αβίβ, παρά τις αποκλίνουσες απόψεις για τα ζητήματα της Συρίας και του Ιράν.
Είναι προφανές ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Νετανιάχου επιθυμούν την αποκατάσταση των σχέσεων τους, και οι δυο θέλουν να παρουσιάσουν τις χώρες τους στην διεθνή σκακιέρα ως δυο ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα διαπράττει μέγα ιστορικό λάθος προσεγγίζοντας στρατιωτικά και διπλωματικά το Ισραήλ. Το Ισραήλ και η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα τα «βρουν», η στρατηγική τους συνεργασία των τελευταίων δεκαετιών είναι καθοριστική και προσδιοριστική για το μέλλον.
Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να ταυτίζεται στρατιωτικά με τον επί δεκαετίες σύμμαχο της Τουρκίας για να υπερασπιστεί τα αυτονόητα συμφέροντα της, η πολιτική της στρατιωτικής και διπλωματικής προσέγγισης με το Ισραήλ είναι μυωπική, ανιστόρητη και κυρίως βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα.
Γ. Λιναρδής
Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων
Mοιραστείτε το