Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ» ΡΩΣΙΚΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ Τ-14 ΣΕ ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η αμυντική βιομηχανία, η παραγωγή οπλικών συστημάτων ανήκει στους κλάδους υψηλής προτεραιότητας της ρωσικής κυβέρνησης τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υιοθέτησαν την περίοδο 2011-2020 το εξοπλιστικό πρόγραμμα GPV-2020 (Gosudarstvennaya Programma Vooruzheniya/ Κρατικό Πρόγραμμα Εξοπλισμών) για το οποίο διατέθηκαν 755 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξ αυτών το 70% διατέθηκε για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και το 30% για τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων και την έρευνα και ανάπτυξη αμυντικής τεχνολογίας. Οι στρατιωτικο-τεχνολογικές μεταρρυθμίσεις της Μόσχας που δρομολογήθηκαν με το πρόγραμμα GPV-2020 είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, υπερ-υπερηχητικών πυραύλων και τώρα μιας «επαναστατικής» νέας γενιάς αρμάτων μάχης με την κωδική ονομασία Τ-14 Armata.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού αμυντικού ομίλου Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο ρωσικός στρατός θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα άρματα Τ-14 αρχές του 2021, ο κρατικός αμυντικός κολοσσός Rostec προσδοκά ότι το Τ-14 θα γίνει ένα από τα καλύτερα εξαγωγικά του οπλικά συστήματα. Στρατιωτικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες της Δύσης ανησυχούν ότι το Τ-14 είναι τεχνολογικά ανώτερο από τον στόλο αρμάτων του ΝΑΤΟ, όπως το Μ-1 Abrams των ΗΠΑ, το Leopard-2 της Γερμανίας και το Challenger-2 της Βρετανίας.

Το Armata αναπτύχθηκε από την εταιρία Uralvagonzavod που είναι θυγατρική του ομίλου Rostec και θα παρουσιαστεί σε πολλές παραλλαγές που συμπεριλαμβάνουν το κύριο άρμα μάχης Τ-14, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, Αυτοκινούμενο Πυροβόλο και Τεθωρακισμένο Όχημα Υποστήριξης. Ο ρωσικός στρατός προβλέπεται να παραλάβει περίπου 2.300 άρματα Τ-14, με στόχο την αντικατάσταση του 70% του σημερινού στόλου του.
Η σειρά Armata στο τελικό στάδιο θα αντικαταστήσει τα ρωσικά Τ-72, Τ-80 και τα σχετικά νεότερα Τ-90. Η πλατφόρμα Armata θα αντικαταστήσει επίσης τα BMP και πολλά άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Το κύριο άρμα μάχης φέρει λειόκαννο πυροβόλο των 125mm σε έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, το πλήρωμα θα στεγάζεται σε ένα ξεχωριστό θωρακισμένο διαμέρισμα (κάψουλα) του άρματος, κάτι το οποίο είναι πρωτοποριακό για τα σύγχρονα άρματα μάχης. Επίσης το άρμα αυτό θα είναι σε θέση να επιχειρεί στην περιοχή της Αρκτικής, μια περιοχή που το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα πιο σημαντική για τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα.

Το T-14 έχει σχεδιαστεί να φέρει μια εντελώς νέου τύπου ενεργητική θωράκιση, ενώ το ξεχωριστό θωρακισμένο διαμέρισμα του πληρώματος θα είναι διαχωρισμένο και από την δεξαμενή καυσίμων, αλλά και από τα αποθέματα πυρομαχικών. Το πυροβόλο των 125mm έχει μηχανισμό αυτόματης φόρτωσης και την δυνατότητα να εκτοξεύει αντιαρματικούς πυραύλους βεληνεκούς περίπου 5 χλμ. Ο εκτοξευτής των αντιαρματικών πυραύλων είναι τοποθετημένος στην μια πλευρά του πυργίσκου, ενώ στην άλλη θα υπάρχει πολυβόλο των 12,7mm.

Το άρμα μάχης είναι εφοδιασμένο με υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός και διαχείρισης μάχης. Ο κινητήρας του άρματος είναι ένας υπερτροφοδοτούμενος Diesel με απόδοση 1400-1600 HP που προσδίδουν στο άρμα ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, με ακτίνα δράσης τα 600 χλμ. Το βάρος του Τ-14 υπολογίζεται σε 50 περίπου τόνους το δε πλήρωμα αποτελείται από 2-3 άνδρες.

Η ρωσική κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα GPV-2025 που θα είναι πενταετούς διάρκειας (2021-2025), προτεραιότητα σε αυτό το πρόγραμμα θα έχει η αυτοματοποίηση των εργοστασίων παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας. Η Ρωσία συνεχίζει να εξοπλίζεται, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται ισχυρότερες καθώς η νατοϊκή επεκτατική πολιτική, ο νατοϊκός ιμπεριαλισμός εξακολουθεί να απειλεί την γεωπολιτική σφαίρα επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Γ. Λιναρδής 

Mοιραστείτε το 

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr