Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
(Σκοπιανή εμμονή και Βουλγαρική αρνησικυρία)

Η Βουλγαρία επέτυχε να εμποδίσει τις ενταξιακές συνομιλίες της «Βόρειας Μακεδονίας», ήτοι των Σκοπίων, με την ΕΕ. Η Σόφια έθεσε βέτο στην τηλεδιάσκεψη του «Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων» της ΕΕ, υποστηρίζουσα ότι η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει μια διμερή συμφωνία του 2017 η οποία αποσκοπούσε στην επίλυση των ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, όπως εξετίμησε και στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Πριν την τηλεδιάσκεψη ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροθ εδήλωσε ότι : «Η ενταξιακή διαδικασία δεν πρέπει να γίνει όμηρος διμερών απαιτήσεων μεμονωμένων Κρατών Μελών», αλλά η Σόφια δεν εφάνη διατεθειμένη να οπισθοδρομήσει όπως εδήλωσε ο Αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβερνήσεως. Ο Κράσιμιρ Καρακατασάνοφ είπε στο κρατικό ραδιόφωνο BNR της Βουλγαρίας ότι η χώρα του : «….Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να συμφωνήσει στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Βουλγαρία υποστηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει αφού η τελευταία προχωρήσει στις αναγκαίες δεσμεύσεις».

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να αναβάλει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία, ο μόνιμος Εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Βόρεια Μακεδονία Ιλχάν Κιουτσιούκ (Renew, Βουλγαρία) και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην «Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας» Αντρέας Σίντερ (Σοσιαλιστές, Αυστρία), προειδοποιούν ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στις ενταξιακές συζητήσεις θα βλάψουν σοβαρά τα οφέλη της συμφιλίωσης και την πρόοδο στην περιοχή. Ειδικότερα εδήλωσαν τα εξής:
«Η αποτυχία των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να εγκρίνουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ιεράρχηση των μονομερών συμφερόντων έναντι μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να ξεπεραστούν οι διαφορές στέλνει το λάθος μήνυμα στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσουμε αυτό το αδιέξοδο, με στόχο ένα κοινό μέλλον.

Εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, η επίτευξη ομοφωνίας στο Συμβούλιο διεκόπη από το βέτο της Βουλγαρίας. Περαιτέρω καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά τις προσπάθειες της υποψήφιας χώρας για προσέγγιση της ΕΕ, μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα οφέλη της διαδικασίας συμφιλίωσης στην περιοχή.

Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα όσον αφορά στις θεμελιώδεις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καλούμε όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας και την εφαρμογή της “Συνθήκης Φιλίας”, σύμφωνα με μια προβλέψιμη, αντικειμενική και αξιοκρατική, μεταρρυθμισμένη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ. Η διεξαγωγή της πρώτης επίσημης διακυβερνητικής διάσκεψης έως το τέλος του 2020 θα αποτελούσε σαφές αποτέλεσμα ενός τέτοιου διαλόγου»
Η Σόφια ζητά επίσημες εγγυήσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία ότι δεν θα εγείρει εδαφικές αξιώσεις, ούτε θα προβάλλει ισχυρισμό περί ύπαρξης μακεδονικής μειονότητος εντός της βουλγαρικής επικρατείας.
Επίσης θέλει να αποφευχθεί ολοσχερώς στα επίσημα ενταξιακά έγγραφα της ΕΕ ο όρος «μακεδονική γλώσσα», (καθώς η Βουλγαρία επιμένει ορθώς ότι αποτελεί παράπλευρο κλάδο της βουλγαρικής, αλλά ο Σκοπιανός ηγέτης Ζόραν Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι το θέμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για την χώρα του).

Η ισχυρή αντίθεση των δύο πλευρών έχει προκαλέσει ήδη έντονα προβλήματα στις Βρυξέλλες καθώς τον παρελθόντα Οκτώβριο η Σόφια εμπόδισε μια συμφωνία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής «Frontex», η οποία αποσκοπούσε στην βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων σε μια κομβική περιοχή που υπήρξε σημαντικότατος χερσαίος δρόμος των μεταναστών και προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη. Επίσης, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ευρίσκονται αντιμέτωπες με τον έντονο σκεπτικισμό ορισμένων χωρών έναντι της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, σκεπτικισμό που επιτάθηκε με το Brexit και τα προβλήματα όσον αφορά στο «Κράτος Δικαίου» στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Η Γαλλία πέρυσι ζήτησε εκτενή ανασχεδιασμό της «Διαδικασίας Διευρύνσεως», καθυστερώντας μέχρι τον περασμένο Μάρτιο την έγκριση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Στην Πατρίδα μας η προηγουμένη αντεθνική «ελληνική» κυβέρνηση της διεθνιστικής «αριστεράς» παρέδωσε στους δολίους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας, την μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα μέσω της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών. Η σημερινή εθνοαποδομητική «ελληνική» κυβέρνηση της κοσμοπολίτικης «δεξιάς» σέβεται απόλυτα και τηρεί πιστά την ελεεινή Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μας ακρωτηρίασε ιστορικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά και εν τέλει εθνικά.

Όμως η βουλγαρική κυβέρνηση φαίνεται (έως τώρα) ότι δεν μπορεί να ανεχθεί αυτήν την κατάφορα δόλια νεοταξίτικη παραχάραξη της χαλκευμένης «μακεδονοποιήσεως» των Σκοπιανών, καθώς θίγεται και η βουλγαρική ιστορία, αλλά απειλείται και το έδαφός της από τον σκοπιανό αλυτρωτισμό (προπαγάνδα περί της διεκδικούμενης …. υπόδουλης «Μακεδονίας του Πιρίν» στην δυτική Βουλγαρία).

Από την μεταπολεμική περίοδο οι Σκοπιανοί με την εντολή του «Γιουγκοσλαύου» μπολσεβίκου Ιωσήφ Μπροζ – Τίτο αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες». Ισχυρίζονται πως δεν είναι ούτε Βούλγαροι, ούτε Σέρβοι, ούτε βεβαίως Έλληνες. Πλην του …. Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκαλούν Σλαβο-Μακεδόνα τον Βούλγαρο βασιλιά Σαμουήλ, καθώς και τον διαβόητο επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ, επίσης Βούλγαρο. [Ο Σαμουήλ ήταν τσάρος - αυτοκράτωρ της Α’ Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και θεωρείται από τους Βουλγάρους μεγάλος εθνικός τους ήρωας, ο δε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος επαναστάτης που πολέμησε ανηλεώς κατά της Τουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και θεωρείται επίσης εθνικός ήρωας των Βουλγάρων. Αυτά οι Σκοπιανοί προφανώς τα παραβλέπουν και επιμένουν παθιασμένα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς τους.

Επίσης, οι Σκοπιανοί αποκαλούν την γλώσσα τους, (ουσιαστικώς μία βουλγαρική διάλεκτο με διάσπαρτα σερβικά στοιχεία), «μακεδονική». Οι Βούλγαροι απαντούν στον βλακώδη και ψευδή σκοπιανό ισχυρισμό με την εύλογη διαπίστωση : « ….με τους Σκοπιανούς μπορούμε να συνεννοηθούμε άνετα, δεν χρειαζόμαστε καθόλου διερμηνείς, διότι μιλάμε την ίδια γλώσσα: την βουλγαρική!» Αντί οι προκλητικοί Σκοπιανοί παραχαράκτες να παραδεχθούν πως η εθνική τους καταγωγή συνδέεται άρρηκτα με τους Σλάβους και ειδικότερα με τους Βουλγάρους, αυτοπαρουσιάζονται με τραγελαφικό θράσος ως «Μακεδόνες».

Κατέστη εμφανέστατο πως η βουλγαρική κυβέρνηση δεν εκποιεί την εθνική της ιστορία, όπως …. προθύμως έπραξαν οι ξενόδουλες και αντεθνικές «ελληνικές» κυβερνήσεις. Οι Βούλγαροι πολιτικοί δεν αδιαφορούν όταν ευτελίζεται και διαστρεφεται η ιστορία τους. Έτσι αντέδρασαν καίρια στην αποπειρώμενη σκοπιανή πλαστογράφηση της ιστορίας και έπαυσαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση :
Στις 17 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, η Βουλγαρία άσκησε βέτο κατά της εισόδου των Σκοπίων στην ΕΕ. Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, μετά την λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, εδήλωσε ότι η Σόφια αδυνατεί επί του παρόντος να στηρίξει έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» της ΕΕ και των Σκοπίων, «λόγω των υφισταμένων ανοικτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών» που έχουν με τα Σκόπια.

Μεταξύ των άλλων, η Βουλγαρία δεν αποδέχεται την χρήση της φερομένης ως «μακεδονικής» γλώσσας στα ευρωπαϊκά έγγραφα και ζητεί οι Σκοπιανοί να αναγνωρίσουν επισήμως ότι το έθνος όπως και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες. Εν προκειμένω οι Βούλγαροι λένε δικαίως το αυτονόητο, την σαφή και καταφανή ιστορική αλήθεια και δεν εκποιούν ούτε την αξιοπρέπειά τους, ούτε την ιστορία τους.

Τελικώς, η επαίσχυντη «Συμφωνία των Πρεσπών» έχει σαφώς αδύνατα διπλωματικώς σημεία : Υπάρχουν μεν οι παράγραφοι που αναφέρονται στην υποχρέωση της Ελλάδος να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων (άρθρο 2, § 1, 3 και 4), όμως αυτό προφανώς δεν δεσμεύει την Βουλγαρία καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Ετσι το ρωμαλέο βουλγαρικό βέτο αιφνιδίασε πάντες τους εμπλεκομένους και ενδιαφερομένους : τόσο την αγωνιούσα σκοπιανή, όσο και την καθοδηγητική της γερμανική πλευρά, καθώς βεβαίως και την ουτιδανή «ελληνική» πλευρά (νυν και πρώην κυβέρνηση).

Προφανώς το ότι η κατάπτυστη Συμφωνία αναφέρει πως η Ελλάς θα στηρίξει την «ευρωπαϊκή πορεία» των Σκοπίων, δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πράξει τούτο αναγκαστικώς. Η επαίσχυντη, ανιστόρητη, αντιεπιστημονική και μειοδοτική συμφωνία, πρέπει να καταγγελθεί από μια πράγματι Ελληνική Εθνική Κυβέρνηση και να ριφθεί στον βόθρο της Ιστορίας.

Τέλος το αιφνίδιο βουλγαρικό βέτο, πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί στους Σκοπιανούς…. Μακεδόνες, εξευτελίζει ευσχήμως και σιωπηρώς τις δύο τελευταίες «ελληνικές» κυβερνήσεις (και την τωρινή και την προηγουμένη), όπως επίσης δημιουργεί μείζονα νευρικότητα στην ανθελληνική Γερμανία, η οποία, εν προκειμένω, όχι μόνον στηρίζει αλλά και καθοδηγεί την κρυπτοαλυτρωτική …. παράκρουση των Σκοπιανών. Οψόμεθα στην συνέχεια το ειδικό βάρος ενός εκάστου των εμπλεκομένων !

ΚΑΤΩΝ 

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει.
Φρανσουά Μιττεράν

2020 copyright istos.net.gr