Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ;

Συμπληρώθηκαν ήδη 9 μήνες από την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοιου στη χώρα μας.
9 μήνες οι οποίοι , αν χωριστούν σε χρονικές περιόδους, θα κάνουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

1η περίοδος: Η αρχή της πανδημίας. Με πληροφορίες για εκατόμβες θυμάτων σε γειτονικές και όχι μόνο χώρες, για εξηγήσεις πως και γιατί τους ξέφυγε ο έλεγχος και για διθυράμβους σχετικά με το άμεσο της αντίδρασης των κυβερνώντων, την αυτοθυσία του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, την συμμόρφωση όλων στα μέτρα προστασίας, με χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, υπαίθριες συναυλίες στα νοσοκομεία, αποστολή μηνυμάτων για την κυκλοφορία, κλείσιμο καταστημάτων, κλείσιμο συνόρων και πολλά ακόμα αλήστου μνήμης ….events!!!

2η περίοδος: Μειώθηκαν τα κρούσματα, οι νοσηλείες, οι διασωληνωμένοι, οι θάνατοι. Ήρθε το καλοκαίρι, ζέστανε ο καιρός, ήλιος, θάλασσα, μετακινήσεις…….πάντα με μέτρα προστασίας. Και ήρθε επίσης το άνοιγμα των καταστημάτων, το άνοιγμα των συνόρων, τα εγκαίνια της έναρξης της τουριστικής κίνησης με φόντο την καλντέρα (Σαντορίνη είναι αυτή), γενική χαλάρωση όλων (πράγμα αναμενόμενο και λογικό).

3η περίοδος: Ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της πανδημίας, άμεση επαναφορά στα μέτρα της πρώτης περιόδου. Το πράγμα όμως έχει ξεφύγει.
Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν αφορούσε τον covid 19. Όπως δεν αφορά κανέναν ιό, μικρόβιο, παράσιτο ή οποιονδήποτε άλλον μικροοργανισμό.

Πράγματα γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο , πράγματα που για να τα αντιμετωπίσεις χρειάζεται πάνω απ΄όλα ψυχραιμία, γνώση, θέληση, προγραμματισμός, προληπτικές δράσεις, αποφασιστικότητα και όχι ημιμάθεια, πανικός, <<τρέχω για να προλάβω>>, <<ειδικοί επί παντός επιστητού>>.

Οι πανδημίες δοκιμάζουν πάνω απ’ όλα τα συστήματα υγείας των κρατών. Τα συστήματα αυτά αποτυπώνουν το ενδιαφέρον του κράτους προς τον πολίτη.
Τα υπουργεία <<υγείας>> των κρατών που οι κυβερνήτες τους τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις ονομάζονται και είναι υπουργεία <<αρρώστιας>>.

Γνωρίζαμε από το πρώτο κύμα της πανδημίας ότι θα ακολουθήσει δεύτερο.
Γνωρίζαμε ότι το καλοκαίρι ακολουθείται από χειμώνα. (όσο κι αν έχουν αλλάξει τα πρ ατομικά άγματα αυτό
εξακολουθεί να ισχύει).
Γνωρίζαμε ότι το δεύτερο κύμα θα είναι ισχυρότερο απ΄το πρώτο.
Γνωρίζαμε ότι οι εποχικές λοιμώξεις με συμπτωματολογία παρόμοια του κορονοιου θα παρουσιάσουν έξαρση αυτή την εποχή.
Γνωρίζαμε ότι όταν λέμε μέτρα προφύλαξης ,ατομικά ή συνολικά , πρέπει να αφορούν τους πάντες. Χωρίς….εκτός αν…
Γνωρίζαμε ότι το σύστημα <<αρρώστιας>> είναι το ίδιο …άρρωστο. Χωρίς ρώμη.
Ρώμη που του την στέρησε μια σειρά κυβερνώντων οι οποίοι, πιστοί στο συντεχνιακό αλισβερίσι με τους ψηφοφόρους τους διόριζαν και διορίζουν μαίες εκεί που δεν υπάρχει γυναικολόγος, τραπεζοκόμους εκεί που δεν σερβίρεται ποτέ φαγητό σε ασθενείς γιατί απλούστατα δεν νοσηλεύουν ασθενείς οι δομές αυτές (Κέντρα υγείας), νοσηλευτικό προσωπικό σε θέσεις διοικητικές, αφήνουν γιατρούς στην ανεργία ή δεν τους δίνουν κίνητρα να στελεχώσουν νοσοκομεία ή τους έχουν με αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις (π.χ. επικουρικοί).

Μας λένε ότι λείπουν κρεβάτια Μ.Ε.Θ.
Σαφώς και λείπουν.
Χρόνια τώρα.
Και το γνώριζαν.
Όπως επίσης γνωρίζουν ότι οι Μ.Ε.Θ. για να λειτουργήσουν χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό. Ιατρικό και νοσηλευτικό.
Και τι έκαναν;
Τίποτα. Απολύτως.

Και θεωρούν ότι με ημίμετρα , εμβαλωματικές λύσεις, απαγορεύσεις γεμάτες …εκτός αν…, τρομοκράτηση καθημερινή από το χαζοκούτι που λέγεται τηλεόραση σε εναλλαγή με….υψηλής ποιότητας θεάματα…..κλειδαρότρυπας, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον αόρατο μικροσκοπικό εχθρό που είναι γνωστό πως συμπεριφέρεται εδώ και χιλιάδες χρόνια παρά τις όποιες μεταλλάξεις του, οι οποίες είναι κι αυτές γνωστό ότι γίνονται.

Όλα λοιπόν είναι γνωστά.

Οι νοήμονες μπορούν εύκολα να κατανοήσουν ότι τελικά το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι η ανθρώπινη ζωή.

Και δεν τους ενδιαφέρει γιατί ποτέ τους δεν είχαν πραγματικά ηθικές αξίες , γιατί ποτέ τους δεν πίστεψαν στην αριστεία, γιατί πάντα θεωρούσαν τον καλύτερο από αυτούς ως εχθρό, γιατί ποτέ δεν είχαν αρχές.

Βασίλης Ιατρίδης

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει.
Φρανσουά Μιττεράν

2020 copyright istos.net.gr