Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΟΛΩΝΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΥΨΩΝΟΥΝ ΑΝΑΣΤΗΜΑ

Με μια εκκωφαντική πολιτική κίνηση, η άτυπη συμμαχία Ουγγαρίας και Πολωνίας (με την στήριξη και της Σλοβενίας) μπλοκάρισε την ψήφιση κονδυλίων της Ε.Ε. ύψους 1.8 τρις ευρώ!

Στα κονδύλια αυτά περιλαμβάνεται και πακέτο ανάκαμψης της επιδημίας του κορωναϊού αλλά και η χρηματοδότηση αυτού που η Ε.Ε. ονομάζει «κράτος δικαίου» χωρίς όμως, κατά την άποψη Ουγγαρίας Πολωνίας και Σλοβενίας, να διευκρινίζει επαρκώς, τι ακριβώς θα χρηματοδοτήσει η Ε.Ε.

Η Ουγγαρία, είναι γνωστό «κακό» παιδί, αφού από χρόνια αγνοεί τις διεθνιστικές πολιτικές της Ε.Ε. και προωθεί την προστασία της Ουγγαρίας από την λαθρομετανάστευση, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την στήριξη των Ουγγρικών επιχειρήσεων και της εγχώριας οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια, στην ίδια λογική κινείται και η Πολωνία. Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει σύμπνοια και υποστήριξη. Στην τηλε-σύσκεψη μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. της Πέμπτης, στην άτυπη συμμαχία «προσχώρησε» και η Σλοβενία, στηρίζοντας την άποψη των δύο άλλων.
Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία, φαίνονται να σχηματίζουν έναν πατριωτικό άξονα αντίδρασης στην πολιτική των ανοικτών συνόρων της ΕΕ και υπάρχουν υπόνοιες ότι τα ασαφή (προς το παρόν) μέτρα του «κράτους δικαίου» για τα οποία ζητείται χρηματοδότηση, θα χρησιμοποιηθούν κυρίως εναντίον των φωνών αντίστασης εντός της ΕΕ.

Κατά την προσφιλή τακτική του, το γραφειοκρατικό «deep state» των Βρυξελλών άρχισε εκστρατεία δαιμονοποίησης όσων μπλοκάρισαν την ψήφιση του προϋπολογισμού, προβάλλοντας ότι εμποδίστηκαν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αποκρύπτοντας ότι, δεν εξηγούν τι ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί στο περίφημο «κράτος δικαίου».
Απορία προκαλεί επίσης γιατί συνδέθηκαν στα ίδια κονδύλια και στην ίδια ψήφιση, ένα σημαντικό θέμα δημοσίας υγείας μαζί με ένα θέμα σοβαρής αντιπαράθεσης (όπως φάνηκε και στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου) αυτό του «κράτους δικαίου».
Μήπως έγινε για να πιεσθούν οι «αντιρρησίες» να υπερψηφίσουν προκειμένου να μην «χρεωθούν» το σταμάτημα κονδυλίων για τον COVID-19;

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Πολωνία είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, με βιομηχανικές αλλά και τεχνολογικές δυνατότητες και με ισχυρότατη οικονομική ανάπτυξη, το στίγμα της οποίας θα αρχίσει να φαίνεται στα επόμενα χρόνια, αφού έχει πλέον ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και την εσωστρέφεια που της είχε επιβάλλει το κομμουνιστικό σύστημα.

Επίσης καθόλου ασήμαντες δεν είναι και η Ουγγαρία και Σλοβενία. Βαδίζουν σταθερά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και δεν αισθάνονται καμία υστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Πολωνία συμμετέχει στον αγωγό NordStream 2, και η Ουγγαρία και Σλοβενία στον SouthStream.

Περισσότερο από όλα, πιστεύω ότι αυτή η άτυπη συμμαχία και «ανταρσία» αυτών των χωρών, σηματοδοτεί -ας μου επιτραπεί η μη δόκιμη έκφραση- την εφ’ όλης της ύλης «επάνοδο στον Δυτικό κόσμο» με δυναμική και αξιώσεις, χωρών που προέρχονται από το πάλαι ποτέ Ανατολικό μπλοκ.

Οι παραδοσιακές δυνάμεις της ΕΕ (Γερμανία-Γαλλία) θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι, υπάρχουν κι άλλοι δυνατοί παίκτες στο παιχνίδι και ηγέτες που δεν φοβούνται να διεκδικήσουν, εκείνα που θεωρούν σημαντικά για τους λαούς που τους ψήφισαν.

Κρίτων

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει.
Φρανσουά Μιττεράν

2020 copyright istos.net.gr