Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Ο ανίκητος κινέζος στρατηγός Σουν Τζου (Η Τέχνη του Πολέμου), μας λέει: «Αν γνωρίζεις τον εχθρό σου και τον εαυτό σου, μην φοβάσαι το αποτέλεσμα και χιλίων μαχών».

Στην Ελλάδα λοιπόν, πρέπει να φοβόμαστε πολύ, αφού δεν γνωρίζουμε τον τούρκο εχθρό μας αλλά δεν γνωρίζουμε και τον εαυτό μας.

Η ειδησεογραφία κάθε τύπου (αφελώς ή δολίως) έχει γεμίσει με δημοσιεύματα, για την υπό κατάρρευση τουρκία, λόγω της τουρκικής λίρας που υπέκυψε υπό το βάρος του παρανοϊκού Ερντογάν. Αυτές οι πληροφορίες ειδικών (και μη) έχουν διαμορφώσει την λανθασμένη εικόνα μιας τουρκίας που σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχει καταρρεύσει.
Και εδώ θυμόμαστε την άλλη ρήση του κινέζου στρατηγού: «ο πόλεμος είναι παραπλάνηση».

Η τουρκία δεν καταρρέει. Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι μακρύτερα από την αλήθεια. Αντίθετα η τουρκία εργάζεται με συνέπεια και επιμέλεια, ώστε να επιβάλλει την πολιτική της.

Αφενός ολοκληρώνει την αυτάρκειά της σε πολεμικό υλικό, υλοποιώντας ένα τεράστιο πρόγραμμα εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας (πυρομαχικά, τυφέκια, άρματα, αεροπλάνα, drones, πυραύλους, ναυπήγηση πολεμικών κλπ) και αφετέρου δημιουργεί συμμαχίες με ιδιαίτερο ειδικό βάρος για την ίδια. Χτίζει πολιτικές φιλίες και βαδίζει βάση σχεδίων.
Δεν άγεται και φέρεται από κανέναν «παρανοϊκό» ηγέτη αλλά και δεν είναι θύμα κανενός ξεπουλημένου σε ξένα συμφέροντα ηγέτη.

Το τελευταίο σημαντικό βήμα της τουρκίας στην κατεύθυνση της διεθνούς επιρροής και στον σχηματισμό προσοδοφόρων διακρατικών σχέσεων, ανακοινώθηκε πριν λίγες μόνον ημέρες, στις 7/11: η τουρκία πλήρωσε μέρος του χρέους της Σομαλίας προς το ΔΝΤ !!!
Η τουρκία είναι υποστηρικτής της πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Τράπεζας HIPC (Heavily Indebted Poor Countries). Σαν αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας, το χρέος της Σομαλίας στο ΔΝΤ πέφτει από τα $5.2 δις το 2019, στα $3.7 δις.

O Ερντογάν χτίζει από χρόνια την συνεργασίας της με την Σομαλία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Abdulkadir Mohamed Nur που έσπευσε να χαιρετήσει την οικονομική βοήθεια των τούρκων και να ευχαριστήσει τον Ερντογάν προσωπικώς, έχει σπουδάσει στην τουρκία, ήταν διπλωμάτης στην Σομαλική Πρεσβεία στην Άγκυρα και πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν αρχηγός των Σομαλικών Μυστικών Υπηρεσιών.
Επίσης χαίρει εκτίμησης στην τουρκική κοινή γνώμη, αφού είχε δωρίσει στο τουρκικό σύστημα υγείας τον μισθό του, κατά την πρόσφατη δοκιμασία της τουρκίας από τον COVID-19.

Η τουρκία του Ερντογάν, έχει προμηθεύσει την Σομαλία με πάρα πολλούς τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας κάθε είδους. Επίσης συνεργάζεται στενά με τον Σομαλικό στρατό στον οποίο έχει προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά.

Σας ευθύ αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και βεβαίως της τελευταίας κίνησης οικονομικής στήριξης, η Σομαλία επισήμως δήλωσε ότι η τουρκία είναι αποδεδειγμένα φίλη χώρα και έχει την άδεια να ερευνήσει για πετρέλαιο στα χωρικά της ύδατα. Μια πρόταση που ο Ερντογάν φυσικά και αποδέχθηκε με ευχαρίστηση, αφού τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Σομαλίας είναι επιβεβαιωμένα και μεγάλης δυναμικής.

Μην βιαστεί λοιπόν κάποιος να υποτιμήσει την Σομαλία. Μπορεί στην Ελλάδα να την γνωρίζουμε μόνο για «τα παιδάκια που πεινούν» αλλά αυτή είναι μια μόνο πτυχή αυτής της χώρας. Η θέση της είναι στρατηγικής σημασίας και ελέγχει την εξ Δυσμών είσοδο στον Ινδικό Ωκεανό, τον κόλπο του Άντεν και την είσοδο στην Ερυθρά θάλασσα. Συνορεύει με το Τζιμπουτί, το οποίο ακριβώς λόγω της θέσεως του, αποτέλεσε επίσημη Γαλλική αποικία μέχρι το 1977 και ανεπίσημη μέχρι και σήμερα.

Η Σομαλία δεν είναι μόνο η χώρα που σκέφτεται να νομιμοποιήσει τον γάμο των κοριτσιών από την ηλικία των εννέα ετών. Είναι και η χώρα πολίτης της οποίας, είναι ο τωρινός Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο δικηγόρος Abdulqawi Yusuf, με την θητεία του να λήγει το 2027 !

Στην Χάγη που έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για δικαίωση στα τουρκικά επεκτατικά σχέδια και προσφυγή στην οποία, αποδέχεται και η τουρκία.

Όλα τα παραπάνω, δεν τα παρατηρούν, δεν τα ερμηνεύουν και δεν τα αξιολογούν οι δικοί μας πολιτικοί, που κατά το «ειδησεογραφικό κλίμα» δεν είναι «παρανοϊκοί» σαν τον Ερντογάν. Ποιος δίνει τώρα σημασία στους μεμέτηδες και στους πεινασμένους της Σομαλίας;

Και κάπου εδώ θυμόμαστε μιαν ακόμη ρήση του Σουν Τζου: «κάθε μάχη έχει κριθεί, πριν γίνει».

Κρίτων

Mοιραστείτε το 

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr