Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΟ ΑΡΤΣΑΧ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΟ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ σταμάτησαν από την 10η Νοεμβρίου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας συμφώνησαν στην πλήρη κατάπαυση του πυρός και στην έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η κατάπαυση του πυρός επετεύχθη κατόπιν έντονων προσπαθειών της Μόσχας και προσωπικά του προέδρου Πούτιν. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη μόνο Ρωσικών ειρηνευτικών-στρατιωτικών δυνάμεων, αυτό αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στον επίσημο ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Οι Ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην περιοχή για περίοδο πέντε ετών, εάν κριθεί απαραίτητο αυτός ο όρος της συμφωνίας μπορεί να παραταθεί και για άλλα πέντε έτη, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
Οι Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα αποτελούνται από περίπου 2.000 στρατιώτες, 90 τεθωρακισμένα οχήματα και 400 ειδικά οχήματα που θα αναπτυχθούν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα παραμείνουν στις θέσεις τους που είχαν πριν την συμφωνία κατάπαυσης, τουτέστιν στις θέσεις της 12ης νυκτερινής ώρας στις 9 Νοεμβρίου.

Η συμφωνία δίνει ελπίδες για επίλυση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, προς τούτο οι καλές και εμπιστευτικές σχέσεις της Ρωσίας με αμφότερα τα αντιμαχόμενα μέρη και η ανάπτυξη Ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή αποτελούν ικανή εγγύηση. 

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει.
Φρανσουά Μιττεράν

2020 copyright istos.net.gr