Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΙ ΗΠΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Οι ΗΠΑ επίκειται να μειώσουν την παρουσία της στρατιωτικής τους δύναμης στο Ιράκ κατά περίπου ένα τρίτο έως το τέλος του έτους, μια κίνηση που αναμενόταν μετά την δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ που έγινε πρόσφατα.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 5.200 στρατιώτες στο Ιράκ με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ουσιαστικά για τον έλεγχο των περιοχών των Κούρδων Πεσμεργκά και της περιοχής που συνορεύει με το Ιράν.

Το Ιράκ με αποφάσεις του Κοινοβουλίου το τελευταίο διάστημα έχει απαιτήσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί και ο Τραμπ στην από του 2016 προεκλογική του εκστρατεία για τον προεδρικό θώκο. Το 2016 ο Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον τερματισμό των «ατελείωτων πολέμων» της Αμερικής, όμως αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραμένουν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην Συρία, ομολογουμένως σε συνεχώς μειούμενο αριθμό.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα μειωθεί στις 3.500, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν σχέδια για την διατήρηση μόνιμων βάσεων ή μόνιμη στρατιωτική παρουσία.
Η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής υποδηλώνει σαφέστατα την παταγώδη αποτυχία της αμερικανοσιωνιστικής πολιτικής της Ουάσιγκτον που ακολούθησαν οι προ του Τραμπ πρόεδροι. Η «αραβική άνοιξη» που ξεκίνησε το 2010 και είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια νεκρούς και μετανάστες, μετά από μια δεκαετία κατέρρευσε και το σιωνιστικό βαθύ κράτος των ΗΠΑ υπέστη μια σημαντική ήττα. 

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει.
Φρανσουά Μιττεράν

2020 copyright istos.net.gr