H ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Το 1971 το νομισματικό σύστημα Bretton Woods που είχε ως βάση τα αποθέματα χρυσού έπαυσε εκ των πραγμάτων να υπάρχει και η τιμή του δολαρίου έναντι του χρυσού καθορίστηκε σε 35 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά troy, ενώ ταυτόχρονα καθορίστηκαν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου.

Στις 15 Αυγούστου 1971 ο πρόεδρος Νίξον ανέστειλε την ελεύθερη μετατροπή του δολαρίου σε χρυσό. Στις 17 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους σημειώθηκε η πρώτη υποτίμηση του δολαρίου έναντι του χρυσού, στις 13 Φεβρουαρίου του 1973 έλαβε χώρα η δεύτερη υποτίμηση. Τον Μάρτιο του 1973 συγκλήθηκε η Διάσκεψη της Τζαμάικα για να διαμορφώσει ένα νέο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Το 1976 οι αποφάσεις της Διάσκεψης ξεκίνησαν να υλοποιούνται, αποφάσεις οι οποίες βασίστηκαν στις «κυμαινόμενες», ελεύθερες συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ τους.

Εν συντομία, οι αλλαγές που συνέβησαν μπορούν να περιγραφούν ως εξής: Το «χρυσό δολάριο» αντικαταστάθηκε από το «πετροδολάριο», το δολάριο των ΗΠΑ έγινε το κύριο νόμισμα των διεθνών διακανονισμών και των κρατικών αποθεματικών, στην πραγματικότητα η Fed (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) πήρε το πράσινο φως να εκδίδει ελεύθερα και απεριόριστα το αμερικανικό νόμισμα. Στην αρχή τα περισσότερα από αυτά τα δολάρια δαπανήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς, στην συνέχεια όμως άρχισε η κατάρρευση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, σήμερα αυτό ανέρχεται στα περίπου 26,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όλο και περισσότερα νέα δολάρια απαιτούνται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της «εικονικής» οικονομίας των ΗΠΑ, θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού ΑΕΠ είναι προϊόν κερδοσκοπίας και τραπεζικών μέσων (χρηματιστηριακά παράγωγα κλπ).

Η αμερικανική οικονομία για να αναπτυχθεί χρειάζεται όλο και περισσότερα δολάρια που εκτυπώνει η Fed, το δυσοίωνο μέλλον αυτής της εκθετικής εκτύπωσης δολαρίων είναι ορατό. Οι παράγοντες που οδηγούν στο δυσοίωνο μέλλον είναι οι εξής: Η αποβιομηχάνιση των ΗΠΑ, η απώλεια του καθεστώτος της παγκόσμιας ηγεμονίας και η κατάρρευση της πυραμίδας του αμερικανικού κρατικού χρέους στο άμεσο μέλλον.

Για να διασωθεί το σύστημα δολαρίου από την κατάρρευση θα πρέπει οι ΗΠΑ να προσγειωθούν «ήπια» στην νέα πραγματικότητα έτσι ώστε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση με την δημιουργία ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος που θα βασίζεται σε κάτι πιο σταθερό από το σημερινό δολάριο. Στην προοπτική της ήπιας προσαρμογής αντιστέκεται σθεναρά η αμερικανοσιωνιστική ελίτ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ωθήσει τον πλανήτη προς μια παγκόσμια αντιπαράθεση, προσπαθώντας για μια ακόμη φορά να λύσει τα ιμπεριαλιστικά της προβλήματα με έναν πόλεμο από τον οποίο θα επωφεληθεί για να χτίσει έναν νέο αμερικανικό κόσμο ή μια παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η προοπτική της δημιουργίας ενός νέου παγκόσμιου νομισματικού συστήματος (με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορέσει να αντισταθεί το σιωνιστικό βαθύ κράτος των ΗΠΑ), τουτέστιν η αντικατάσταση του δολαρίου με ένα καλάθι νομισμάτων όπως το γιουάν, το ρούβλι, το ευρώ δεν θα αποφέρει βιώσιμο αποτέλεσμα. Το τζαμαϊκανό σύστημα βασίστηκε επίσημα σε ένα καλάθι συναλλαγματικών διαθεσίμων, αυτό δεν εμπόδισε το δολάριο από το να γίνει de facto παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η αντικατάσταση του δολαρίου με ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα ή ένα καλάθι νομισμάτων που θα αγωνίζονται για την παγκόσμια νομισματική κυριαρχία θα φέρει την ανθρωπότητα πίσω στην ίδια ιστορία των ΗΠΑ, μόνο που αυτή την φορά ο πρωταγωνιστής ή οι πρωταγωνιστές θα είναι κάποιοι άλλοι. Πολύ γρήγορα η χώρα ή οι χώρες που θα εκδίδουν το νέο παγκόσμιο νόμισμα θα συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σχετικά ανεξέλεγκτο ζήτημα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Πολύ πιο σύντομα απ’ ότι συνέβη στις ΗΠΑ θα επέλθει μια νέα κρίση που θα είναι εξόχως πιο καταστροφική από την σημερινή ως προς τις συνέπειες της.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και κάποιες άλλες χώρες συσσωρεύουν με ταχείς ρυθμούς αποθέματα χρυσού για να απαλλαγούν από τα κρατικά ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι ο χρυσός γίνεται ολοένα πιο ακριβός, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν πτωτική πορεία. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ήδη μετατοπίζεται από το δολάριο σε άλλα νομίσματα και στον χρυσό, σχεδόν έχει μηδενίσει την συνιστώσα του δολαρίου στα αποθεματικά της. Το απόθεμα χρυσού της Τράπεζας το 2006 ήταν 387 τόνοι, το 2020 είναι 2.300 τόνοι με αυξητικές τάσεις. Οι 2.300 τόνοι είναι η μεγαλύτερη ποσότητα στην ιστορία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΣΔ.

Είναι προφανές ότι στο άμεσο μέλλον τα νομίσματα που υποστηρίζονται από τον χρυσό θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην παγκόσμια αγορά ως παγκόσμιο χρήμα. Οι χώρες που δεν θα έχουν την δυνατότητα μετατροπής των νομισμάτων τους σε χρυσό θα αναγκαστούν να αγοράσουν νομίσματα που μετατρέπονται σε χρυσό. Είναι βέβαιο ότι το νέο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα που εκκολάπτεται εξ αιτίας της κατάρρευσης του δολαρίου θα βασίζεται σε ένα είδος προτύπου χρυσού. Είναι αυταπόδεικτο ότι οι χώρες που κατέχουν σημαντικά αποθέματα χρυσού θα μπορούν να ορίσουν την αξία των νομισμάτων τους με αυτό το ευγενές μέταλλο. Στην συνέχεια το γιουάν , το ρούβλι ή κάποιο άλλο νόμισμα θα έχει ένα «χρυσό πιστοποιητικό», το δικαίωμα δηλαδή να έχει την αξία του μετατρέψιμη σε ένα ποσοστό του χρυσού.

Μερικοί θα υποθέσουν ότι είναι πιο επικερδές να υπάρχει ένα μη μετατρέψιμο νόμισμα σε χρυσό, δεδομένου ότι έτσι θα είναι δυνατή η μείωση ή η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του. Αυτό το σκεπτικό δεν είναι αληθές, καθώς μπορεί βέβαια μια χώρα να ανατιμήσει ή να υποτιμήσει το νόμισμα της σε σχέση π.χ. με το ρούβλι, όμως η σχέση με το ισοδύναμο σε χρυσό του ρουβλιού το νόμισμα αυτό παραμένει στην αρχική του θέση.

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι χώρες που δεν είναι υποταγμένες στον σιωνιστικό ιμπεριαλισμό και οι οποίες έχουν διδαχθεί από την πικρή εμπειρία της σύντομης αμερικανοσιωνιστικής ηγεμονίας, θα λάβουν υπόψη τα τεράστια λάθη της Ουάσιγκτον και θα προσπαθήσουν να μην τα επαναλάβουν. Η μοίρα του δολαρίου είναι προδιαγεγραμμένη, κάτι νέο ανατέλλει στο παγκόσμιο σύστημα νομισματικών αξιών, το νέο αυτό σύστημα μπορεί να ανατραπεί μόνο με έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Γ. Λιναρδής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok