Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων το φθινόπωρο του 2020 για τον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) είχε νικητή το Αζερμπαϊτζάν και τροπαιοφόρους την τουρκική και ισραηλινή αμυντική βιομηχανία. Τουρκικά και ισραηλινά οπλικά συστήματα έγειραν την στρατιωτική πλάστιγγα υπέρ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ο νικητής τα μοιράσει τα λάφυρα.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έδωσε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τριών σημαντικών κοιτασμάτων μεταλλεύματος στην περιοχή του Καραμπάχ στις εταιρίες «Eti Bakır A.Ş.» και «Artvin Maden A.Ş», οι οποίες για διάρκεια 30 ετών αναλαμβάνουν την έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Gashgachay, Elbaydash και Agduzhdagh. Σύμφωνα με πληροφορίες το κοίτασμα Agduzhdagh περιλαμβάνει περίπου 100 φλέβες χρυσού-χαλαζία, με το 95% της συνολικής μάζας του μεταλλεύματος να είναι χαλαζίας.
Ο χρυσός του μεταλλεύματος βρίσκεται σε δυο ταξινομήσεις, καθαρός χρυσός και χρυσός-electrum που περιέχει 35-40% άργυρο. Μεταξύ των εκμεταλλεύσιμων μεταλλευμάτων και ορυκτών στα τρία κοιτάσματα περιλαμβάνονται επίσης πυρίτης, χαλκοπυρίτης, μαγνητίτης, υδράργυρος, αλταϊτης κ.α. που θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στις τουρκικές εταιρίες και στο κράτος των Αζέρων.

Η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη την σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν κατάφερε για μια ακόμη φορά να επεκτείνει την στρατιωτικο-οικονομική σφαίρα επιρροής της (θυμίζουμε ότι στην Λιβύη τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν κλείσει χρυσά συμβόλαια με την κυβέρνηση της Τρίπολης). Το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός πελάτης τουρκικών οπλικών συστημάτων, μετά το Ισραήλ η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής των ενόπλων δυνάμεων των Αζέρων.

Το Ισραήλ επωφελήθηκε επίσης από την έκβαση του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει να παρέχει σε προνομιακές τιμές πετρέλαιο με συμψηφισμό (clearing) στο εβραϊκό κράτος, τουτέστιν πετρέλαιο έναντι ισραηλινής στρατιωτικής τεχνολογίας, οπλικών συστημάτων και πληροφοριών από την Μοσάντ.

Σημαντικό είναι να θυμίσουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν διατίθεται να παίξει σημαντικό ρόλο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς προσφέρει γεωπολιτικές ευκαιρίες για τον περιορισμό του Ιράν στην Κεντρική Ασία.
Η γεωγραφική θέση του Αζερμπαϊτζάν, η οποία συνδέει τον Νότιο Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια. Η αλλαγή της γεωπολιτικής πραγματικότητας στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση του ανταγωνισμού της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ.
Η απομάκρυνση-αποξένωση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, η εμφάνιση του μεγάλου εχθρού του Ισραήλ, Ιράν, ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη, η αδιαφιλονίκητη ηγεμονία του Άσαντ στην Συρία, θα αναγκάσουν την Άγκυρα και το Τελ Αβίβ να συνειδητοποιήσουν την σημασία των κοινών στρατηγικών συμφερόντων.

Ο στόχος της Άγκυρας στον Νότιο Καύκασο είναι η επέκταση της επιρροής της στην περιοχή και η προβολή της τουρκικής ισχύος, προκειμένου να προωθήσει τις περιφερειακές φιλοδοξίες της. Είναι δηλαδή μια συνέχιση των φιλοδοξιών της που ξεκίνησαν στην Συρία και μετά επεκτάθηκαν στην Λιβύη, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα και Κύπρο. Στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ οι στόχοι της Άγκυρας που ήταν, πρώτον, η μετατόπιση του status quo υπέρ του φυλετικά συγγενούς Αζερμπαϊτζάν και, δεύτερον, η διασφάλιση ενός νέου ρόλου στον Νότιο Καύκασο, επετεύχθησαν.

Ο Ερντογάν απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να κερδίζει μια θέση στο διπλωματικο-οικονομικό τραπέζι, ακόμη και όταν σημαντικοί διεθνείς παράγοντες θεωρούν την παρουσία του ανεπιθύμητη.

Λ. Ιουστινιάνης  

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές.
Διονύσιος Σολωμός

2020 copyright istos.net.gr