Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ;

Η πραγματικότητα αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία αψηφά τις καλοσχεδιασμένες προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Πούτιν να την διαφοροποιήσει, να την καταστείλει ή να την αποτρέψει, ενώ ο ρωσικός λαός αρχίζει να προβληματίζεται για τον προληπτικό εθνικό πόλεμο που διεξάγεται στο όνομά του και για την εξοντωτική ζημιά που προκαλεί ήδη η αντίδραση του «διεθνούς παράγοντα» στην οικονομία του. Η στέρηση της πρόσβασης σε τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα (πιθανώς 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, είναι ιδιαίτερα συντριπτική, ίσως ακόμα χειρότερη από την αποκοπή των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών SWIFT, μια κύρωση που προφανώς θα μπορούσε να έχει αρνητικές ανεπιθύμητες συνέπειες.

Γιγάντιες εταιρείες καυσίμων, όπως η BP και η Shell, εγκαταλείπουν τις ρωσικές συνεργασίες, βλάπτοντας περαιτέρω την ρωσική οικονομία και τους πατριωτικά σκεπτόμενους ολιγάρχες, που υποστηρίζουν τον Πούτιν. Οι ευρωπαϊκές ελίτ κοιτάζονται προσεκτικά στον ιστορικό τους καθρέφτη, για να εξακριβώσουν πώς άφησαν τον εαυτό τους να παρασυρθεί από τα ρωσικά μετρητά και την ακόρεστη βουλιμία τους. Οι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί από το ποδοσφαιρικό «UEFA Champions League» έως και τη μουσική «Eurovision» με τα απορριπτικά τους ψηφίσματα αποκόπτουν τη Ρωσία από νόμιμα χρήματα και από την ψυχαγωγία, ενώ παράλληλα στερούν και από τον Πρόεδρο Πούτιν έναν τρόπο να «εξυγιάνει» και να βελτιώσει την αμαυρωμένη φήμη του.

Παρά το ότι το Ρωσικό καθεστώς εκτιμάται ως μια ικανότατη και δραστήρια κυψέλη «επιθετικότητας» στον κυβερνοχώρο, ξένοι χάκερ σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση και αποπληροφόρηση του Κρεμλίνου, αλλά και για να προξενήσουν πραγματικό όλεθρο στα κρίσιμα συστήματά του. Οι άνθρωποι στην εμπόλεμη ζώνη έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις οι οποίες μαρτυρούν το ηθικό της Ουκρανίας και καταγγέλλουν τα (πραγματικά ή και φαντασιακά) εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, αστειευόμενοι με τις αφηγήσεις του Προέδρου Πούτιν για τους …. καλόκαρδους Ρώσους στρατιώτες που χαιρετούν τον ουκρανικό λαό ως απελευθερωτές του. Όλα αυτά είναι μέρος του είδους του ασύμμετρου, «αποκεντρωμένου πολέμου» 4ης Γενιάς που χρησιμοποιεί η Ρωσία εδώ και καιρό, ο οποίος όμως τώρα εργάζεται και εναντίον της.

Εν τω μεταξύ, η νυν έμπρακτη ρωσική επιθετικότητα έχει αφυπνίσει τον κόσμο από μιαν ηλίθια αυταπάτη δεκαετιών ότι, το τάχα το ηθικό τόξο του σύμπαντος στρέφεται πληρέστατα κι ολόψυχα προς την «Δικαιοσύνη» και την «Δημοκρατία». Στην πραγματικότητα, ο σκληρός αυταρχισμός και η ηθική ευκαμψία συνεχίζουν να αποτελούν τους ευκολότερους και ηπιότερους δρόμους, συλλογικής και προσωπικής συναίνεσης αντίστοιχα, η καταπολέμησή των οποίων απαιτεί συνεχή και ευρύτατη επαγρύπνηση.

Ακόμη και η μακροχρόνια ρωσοφιλία της Γερμανίας και η απροθυμία της να επανοπλιστεί … εξατμίσθηκε από την μια μέρα στην άλλη, καθώς η μεγάλη κεντροευρωπαϊκή χώρα συνειδητοποιεί ότι η αποφυγή ενός άλλου, ξένου Ευρωπαίου «Αδόλφου Χίτλερ» (που στοιχειώνει το παρελθόν, τις ενοχές και τους εφιάλτες της) μπορεί απλούστατα να σημαίνει ότι πρέπει η ίδια, μόνη ή μετά πολλών, να πάρει τα όπλα για να τον σταματήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι (ενίοτε υπερβολικές και «ανίερες») συγκρίσεις είναι μια αναγκαστική νόρμα της ιστορίας, αλλά οπωσδήποτε σημαίνει ότι πρέπει «πάση δυνάμει» να αποφεύγουμε την επανάληψη παρελθόντων λαθών.

Καθώς το όλο δρώμενο διαπλέκεται πολυσύνθετα και πολυεπίπεδα με τους στρατιωτικούς ηγέτες και τους οικονομικοπολιτικούς ολιγάρχες της Ρωσίας, μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει ξεκάθαρα ακόμη και την ιδιότυπη στάση του Προέδρου Πούτιν που … αποφεύγει επιμελώς να κάθεται κοντά στους υφιστάμενούς του, να δέχεται τσάι σερβιρισμένο από αυτούς ή να στέκεται κοντά σε οποιαδήποτε ανοιχτά παράθυρα (εξορκίζοντας και συμβολικά μιαν «εκπαραθύρωση»). Ας μεταφράσουμε απλώς αυτές τις κινησιολογικές του «μανιέρες», λέγοντας ότι τα πράγματα δεν πάνε απολύτως «κατ΄ευχήν» για τον Πούτιν στο «εσωτερικό μέτωπό» του : Κάθε μέρα που περνά η εισβολή στην Ουκρανία πηγαίνει μάλλον άσχημα και όχι σύμφωνα με το ευκταίο της σχεδίασης, ενώ οι Διεθνείς υπονομευτές της ρωσικής οικονομίας είναι μια μέρα εγγύτερα στο «ευλογημένο τέλος» του καθεστώτος του, το οποίο επιδιώκουν με ασίγαστο πάθος.

Αλλά ένας ευάλωτος Πούτιν, είναι ένας Πούτιν ακόμη πιο επικίνδυνος ! Ο χαρισματικός πρώην αξιωματικός της KGB ήδη έχει ανατρέψει το παλαιό δόγμα της σοβιετικής εποχής για την «αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή», χρησιμοποιώντας την απειλή των πυρηνικών όπλων για να τρομοκρατήσει τον κόσμο ώστε να του δώσει αυτό που θέλει. Ακόμη και με τα συμβατικά όπλα, ο Πούτιν είναι πρόθυμος και πανέτοιμος να εξαπολύσει απερίγραπτη φρίκη που θα επινεμηθεί μοιραία και τους αμάχους, (όπως μπορεί να επιβεβαιώσει ο εχθρός των Ρώσων «Ισλαμικό Κράτος» και ο φίλος τους αυτόπτης μάρτυρας, ο πολύπαθος συριακός λαός). Επιπλέον, ο Πρόεδρος Πούτιν μπορεί πράγματι να είναι σε θέση να αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει! Και όχι βεβαίως με τεχνικές «στρουθοκαμηλισμού» ή παράταιρα «κροκοδείλια» δάκρυα.

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο, με τις εκρήξεις των οβίδων και βομβών να συνεχίζονται στην πρωτεύουσα. Επίσης δεκάδες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στο Χάρκοβο, στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, (όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο), κατέρρευσαν και ο Ουκρανός πρόεδρος, ο κωμικός ηθοποιός Ζελένσκυ, φέρεται να υπογράφει κλήσεις προς ορισμένους παγκόσμιους ηγέτες λέγοντάς τους ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία φορά που του μιλούν, καθώς …. «Ρώσοι μισθοφόροι από την ομάδα Wagner προσπαθούν να τον δολοφονήσουν».

Η εικόνα είναι επιεικώς ζοφερή για την Ουκρανία, αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε για τον Βλαντίμηρ Πούτιν, (παρά την βέβαιη, σιωπηλή και ασφαλή υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπό τον Πρόεδρο Σι–Τζιν–Πινγκ). Εύστοχα, ένα … υπόδειγμα αντιρωσικής συμπεριφοράς, η Συντηρητική Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, συνόψισε τον λάθος υπολογισμό του Ρώσου Προέδρου, στο «Ουκρανικό Ζήτημα» λέγοντας περιχαρής στους βουλευτές ότι δεν περίμενε να συναντήσει «…τέτοιαν αντίσταση και ηρωισμό από τις ουκρανικές δυνάμεις, ούτε ότι η Δύση θα ενωθεί εναντίον του στην απάντησή της !»

Αυτή η απάντηση περιλαμβάνει τώρα περαιτέρω κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για τρεις ακόμη ρωσικές τράπεζες – VEB, Sovcombank και Otkritie – εντός των επόμενων ημερών, καθώς και νέες εξουσίες ώστε να εμποδίσουν τις ρωσικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν πληρωμές σε στερλίνα, κάτι που θα «να βλάψει την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται με τον κόσμο».

Η Τρας είπε επίσης ότι είχε μια διευρυμένη «λίστα πληγμάτων» κατά στοχευμένων ολιγαρχών, λέγοντας προκλητικά ότι οι οποιεσδήποτε απειλητικές επιστολές από τα δικηγορικά γραφεία που τους εκπροσωπούσαν, απλώς την θύμωσαν και την ενθάρρυναν για να στοχοποιήσει τέτοια άτομα. «Είναι στη λίστα μας !» είπε αποφασιστικά η Βρετανίδα Υπουργός. Και σε διεθνές επίπεδο, η Βρετανία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν ήδη εμποδίσει την πρόσβαση ορισμένων ρωσικών τραπεζών στο διεθνές σύστημα πληρωμών Swift.

Μεταξύ των Δυτικών πολιτικών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε και καλλιεργείται επιτήδεια μια «δηλητηριώδης» αφήγηση ότι, ο λάθος υπολογισμός του Πούτιν ήταν τόσο πολύ μεγάλος, που ενδεχομένως θα μπορούσε να τον εκδιώξει σύντομα από την εξουσία. Βεβαίως, αυτό μπορεί να είναι αλήθεια ή όχι, αλλά όλοι οι επικριτές του Ρώσου Προέδρου υπήρξαν εξ αρχής πολύ ξεκάθαροι, λέγοντας πως ακόμη και αν συμβεί αυτό, τα πράγματα πρώτα θα χειροτερέψουν πολύ.

Όμως οτιδήποτε κι αν συμβεί τις επόμενες μέρες, τίποτα με την Ρωσία του Βλαντίμηρ Πούτιν δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως ήταν πριν!

Ιάκωβος Ναυκλήρου 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound


2021 copyright istos.net.gr