Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ NETFLIX ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Στην προσπάθεια του να παράξει πρωτογενές υλικό που να ενδιαφέρει ένα αρκετά μεγάλο ακροαματικό κοινό, το Netflix έχει δημιουργήσει την σειρά "Το Club ή στα τουρκικά Kulup". Αυτή η σειρά παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον επειδή έχει πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές συζητήσεις στην τουρκία σχετικά με την εξόντωση των Ελλήνων στα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη αλλά και γενικότερα στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Επεξηγηματικά η σειρά διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη του 1955 και δείχνει πως η "Νύχτα των Κρυστάλλων" δεν ήταν μια διαμάχη πολιτισμών αλλά μια εσκεμμένη επίθεση του τουρκικού κράτους με ιδιαίτερο μένος προς τους Έλληνες. Σε εκείνη την σχεδιασμένη επίθεση από το τουρκικό κράτος ο υποκινούμενος τουρκικός όχλος δολοφόνησε 37 ανθρώπους, τραυμάτισε 300 και χωρίς ντροπή επιδόθηκε σε 400 βιασμούς.

Παράλληλα οι καταστροφές στις περιουσίες και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων ήταν τεράστιες με την λεηλασία περίπου πέντε χιλιάδων καταστημάτων και την πυρπόληση περίπου δύο χιλιάδων οικιών. Γενικότερα η οργανωμένη επίθεση του τουρκικού όχλου στην Κωνσταντινούπολη το 1955 δυστυχώς γεννάει βλοσυρές μνήμες από την Θράκη του 1922. Τότε συνέβηκε ο βίαιος διωγμός του Ελληνικού πληθυσμού αλλά και στρατιωτικών σχηματισμών για να παραδοθεί αμαχητί η Αν. Θράκη στην τουρκία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η προβολή της σειράς του "Κλαμπ" έριξε λάδι στην φωτιά της αντιπαράθεσης Ελλήνων και τούρκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο twitter. Ειδικότερα στο διαδίκτυο υπάρχει μια οργανωμένη επιχείρηση από το τουρκικό κράτος για την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, δηλαδή για το ξέπλυμα των εγκληματικών ενεργειών του τουρκικού κράτους σε κατακτημένες περιοχές που κατοικούσαν Ελληνικοί πληθυσμοί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, από την επίσημη τουρκική προπαγάνδα, της γελοίας προσπάθειας παρουσίασης της απελευθέρωσης της Τρίπολης από τους τούρκους κατακτητές ως εθνοκάθαρση.

Η τουρκική προπαγάνδα είναι εξαιρετικά οργανωμένη, καθώς υπάρχει ακόμη και λογαριασμός στο twitter που δηλώνει ότι σκοπός του είναι η καταπολέμηση της αντίπαλης γνώμης από τα τουρκικά συμφέροντα. Άρα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα αντέξει η προβολή αυτής της σειράς του Netflix στις τουρκικές τηλεοράσεις ή αν θα μπει κάτω από το πέπλο της λογοκρισίας του τουρκικού καθεστώτος.

Σίγουρα η προβολή αυτής της σειράς θα ξυπνήσει μνήμες και θα ζωντανέψει το Ελληνικό στοιχείο στην Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία. Είναι κρίμα που το σημερινό Ελληνικό κράτος δεν κάνει κάποια ανάλογη προσπάθεια για να αναβιώσει το Ελληνικό στοιχείο στις περιοχές της Μικράς Ασίας.

Συμπερασματικά η σειρά του "Κλαμπ" μπορεί να θεωρηθεί ως ριζοσπαστική για το σημερινό καθεστώς στην τουρκία που προσπαθεί εδώ και 100 χρόνια να εξαλείψει τον Ελληνισμό από τα πατρογονικά του εδάφη στην Αν. Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και την Μικρά Ασία.

Ιωάννης Ροΐδης
 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2021 copyright istos.net.gr