Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ; 

Οι Σύνεδροι της Ευρωατλαντικής Ομάδας Ηγετικής Ασφάλειας (EASLG) εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:

«Χαιρετίζουμε τη διοικητική ικανότητα που επέδειξαν οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην κοινή τους δήλωση της 3ης Ιανουαρίου 2022 για την πρόληψη ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή εξοπλιστικών ανταγωνισμών.

Μας ενθαρρύνει η σαφής επιβεβαίωση της αρχής ότι «Ένας Πυρηνικός Πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Αυτή η αρχή είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της πρόνοιας για μείωση του κινδύνου ένοπλων συγκρούσεων και της απειλής ενός πυρηνικού πολέμου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι νέες τεχνολογίες μειώνουν τον χρόνο λήψης αποφάσεων για τους ηγέτες. Μια τέτοια αρχή βρίσκεται επίσης στον πυρήνα της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), της οποίας το προοίμιο αναγνωρίζει «την καταστροφή που θα έβρισκε όλη η ανθρωπότητα από έναν πυρηνικό πόλεμο και τη συνακόλουθη ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποτροπή κινδύνου ενός τέτοιου πολέμου και να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των λαών».

Υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των ηγετών να διατηρήσουν και να συμμορφωθούν με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης του άρθρου VI της NPT «να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για αποτελεσματικά μέτρα σχετικά με την έγκαιρη παύση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών και τον πυρηνικό αφοπλισμό, και μια συνθήκη για γενικό και πλήρη αφοπλισμό υπό αυστηρό και αποτελεσματικό διεθνή έλεγχο».

Χαιρετίζουμε την κατηγορηματική δέσμευση των ηγετών να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας ευαίσθητης και επικίνδυνης στιγμής για την παγκόσμια ασφάλεια, και ελπίζουμε να τον δούμε να συνεχίζεται και να προχωρά. Για πάρα πολύ καιρό, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, λάθους ή λανθασμένου υπολογισμού που οδηγεί σε ευρύτερη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής χρήσης, επικρατεί σε όλους μας. Συναντήσεις και διαδικασίες μεταξύ ηγετών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση επειγόντων πολιτικών ζητημάτων και ζητημάτων ασφάλειας βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη. Η διπλωματία και ο διάλογος που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα βήματα για τη μείωση του κινδύνου χρήσης πυρηνικής ενέργειας (όπως αυτά που περιέχονται στη δήλωσή μας του Ιουνίου 2021 της Ευρωατλαντικής Ομάδας Ηγεσίας για την «Προώθηση της Στρατηγικής Σταθερότητας στην Ευρωατλαντική Περιοχή: 2021 και μετά») είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι τρέχουσες διαφωνίες για βασικά ζητήματα θα γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων και όχι ένοπλης βίας.

Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες των ηγετών να οδηγήσουν τον κόσμο σε μια πιο ασφαλή και ελπιδοφόρα κατεύθυνση».

Με αυτές τις ελπίδες ξεκίνησε το 2022 με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας να είναι σε εξέλιξη καθώς οι Ρώσοι αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πίεση στο ζωτικό τους χώρο από τις στρατιωτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά τους και οι σύμμαχοι από την άλλη πλευρά δείχνουν ότι δε θα μπορούσαν να υποχωρήσουν απέναντι σε επιπλέον προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία.

Το κλίμα των διαπραγματεύσεων ,οι οποίες ουσιαστικά έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ να αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν επιμέρους θέματα, οι κινήσεις των στρατευμάτων και των εξοπλισμών εκατέρωθεν, η ρητορική που αναπτύσουν προς τα Μ.Μ.Ε. εκπρόσωποι της συμμαχίας από τη μία πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη, δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.
Όλο αυτό το κλίμα προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή δήλωση των ηγετών της 3ης Ιανουαρίου του 2022 για την πρόληψη ενός πυρηνικού πολέμου και μία κάποια ανακούφιση στην ανθρωπότητα που είτε εμπλέκεται, είτε παρακολουθεί με αγωνία τη μάχη για επικράτηση μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη.

Και μπορεί οι στρατιωτικές, γεωπολιτικές και κυρίως οικονομικές επιπτώσεις να είναι αναμενόμενες από τις ηγεσίες όλου του κόσμου καθώς από μία τέτοια σύγκρουση κανείς δε θα μείνει ανεπηρέαστος. Μην ξεχνάμε την ενεργειακή εξάρτηση της μεγάλης βιομηχανικής δύναμης και ουσιαστικά ηγεμονεύουσας στον ευρωπαϊκό χώρο Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο . Κανένας όμως σχεδιασμός, καμία πολιτική πρακτική, καμία διαχείριση νίκης ή ήττας δε χωρεί σε ένα πυρηνικό όλεθρο, γεγονός που δείχνουν να συνεκτιμούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Θα μπορούσαμε παρόλα αυτά να ελπίζουμε σε μία διπλωματική λύση;

Δείχνει απίθανο καθώς το διακύβευμα για τη Ρωσία είναι τεράστιο. Δεν πρόκειται για ένα ανταγωνισμό με τη Δύση σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή όπου διακυβεύονται οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των αντιπάλων. Για παράδειγμα στη Συρία, στη Λιβύη ή το Σαχέλ.

Η σύγκρουση θα λάβει χώρα σε εδάφη όπου η παρουσία και μόνο Νατοϊκών στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας σύμφωνα και με ξεκάθαρες δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις συναντήσεις με τους Δυτικούς ακόμη και του ιδίου του Βλαδίμηρου Πούτιν.

Είναι δε ξεκάθαρο αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, πως με την επικράτηση των δημοκρατικών στις Η.Π.Α. το ύφος και το είδος των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία θα άλλαζε προς το χειρότερο.

ΟΙ δημοκρατικοί θεωρούν περισσότερο ως αντίπαλό τους τη Ρωσία παρά την Κίνα όπως συνέβαινε με την προηγούμενη διακυβέρνηση των Η.Π.Α.
Για αυτό και επιλέγουν να φέρουν τη σύγκρουση στην αυλή της Ρωσίας.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του δράματος που εξελίσσεται,αυτό που βιώνουμε τώρα ξεπερνά την πυραυλική κρίση του 1962 στην Κούβα.

Ιστορικά η Ουκρανία ,που αποτελεί αυτή τη στιγμή το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης και πιθανώς στρατιωτικής σύγκρουσης τις επόμενες εβδομάδες, είναι το μέρος όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το έθνος των Ρώσων. Οι Ρώσοι του Κιέβου κατά το μεσαίωνα ήταν αυτοί που ήρθαν σε επαφή με τη δύση, με το Βυζάντιο εκείνη την εποχή. Επί εποχής Βασιλείου Β΄του Βουλγαροκτόνου ο πρίγκιπάς τους, Βλαδίμηρος, εκχριστιανίστηκε στην Κριμαία και έπειτα εκχριστιάνισε όλο τον πληθυσμό.

Επί της ουσίας, αποτελεί το λίκνο του ρωσικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε πάνω στην ελληνορθόδοξη παράδοση και πίστη.Εθνολογικά η ανατολική Ουκρανία αποτελείται επί το πλείστον από ρωσικό ή έστω ρωσόφωνο πληθυσμό. Το μείγμα που προέκυψε από την ένωση Σκανδιναβών και Σλάβων.

Στη δυτική Ουκρανία ο πληθυσμός είναι κυρίως σλαβικός και ήταν ιστορικά υπό την επήρεια της Αυστροουγγαρίας, της ουνίας και του Λιθουανοπολωνικού βασιλείου. Οι άνθρωποι είναι κυρίως Σλάβοι με κακές εμπειρίες από τους Ρώσους.

Οι Ρώσοι λόγω των 70 ετών της Σοβιετικής λαιλαπας έχουν επιστρέψει με μεγάλη θέρμη στον πολιτισμό τους, την ιστορία τους και την ελληνορθοδοξία. Αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στην εκτίμηση της κατάστασης που εξελίσσεται καθώς οι Ρώσοι δεν είναι όπως τα απρόσωπα έθνη της Δύσης που μιλούν μόνο για δικαιώματα μειονοτήτων και νεωτερισμούς, όπως πολυπολιτισμικά μοντέλα κλπ. . Η προοδευτικότητα των Ρώσων επειδή καταστράφηκαν από την αποκοπή από τις ρίζες τους επί δεκαετίες είναι αυτή ακριβώς η επιστροφή στις ρίζες.

Η Ουκρανία από την άλλη μεριά είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και τέτοιο θέλει να παραμείνει. Για αυτό το λόγο κάποιες δυνάμεις στην Ουκρανία θεωρούν ότι η επιβίωσή τους ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας διασφαλίζεται με την προσκόλλησή τους στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο.

Οι ΝΑΤΟϊκοί υποστήριξαν και στην ουσία έχτισαν επί σειρά ετών τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτούς, τοποθέτησαν στρατιωτικούς συμβούλους και οπλικά συστήματα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και στις μέρες μας αυξάνουν την πίεση κατά της Ρωσίας χωρίς να έχουν υπογράψει καμία δέσμευση περί μη επιθέσεως σε ρωσικό έδαφος όπως επιστάμενα ζητούσε η ρωσική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου.

Οι Ρώσοι τοποθετούν σε συνεργασία με τη Λευκορωσία, τις δυνάμεις τους στο έδαφος της, μοιάζοντας έτοιμοι να στραγγαλίσουν την Ουκρανία.

Ανεβάζουν βίντεο στο διαδίκτυο με εφέδρους να φεύγουν με τρένα προς τα σύνορα.
Οι NATOϊκοί διαφημίζουν πλέον μέσω των Μ.Μ.Ε., την τοποθέτηση στρατευμάτων τους και χιλιάδων αντιαρματικών εκτοξευτών εντός της Ουκρανίας, αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών από Δυτικούς.

Εντέλει, όλος ο κόσμος ελπίζει πλέον σε μία σύγκρουση μικρής κλίμακας καθώς καλό είναι να θυμόμαστε ότι το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει από τη Σοβιετική εποχή ακόμη «Πρώτο Πλήγμα με Πυρηνικά» ακόμη και αν δεχθεί επίθεση με συμβατικά όπλα, που απειλεί όμως την εδαφική κυριαρχία της!

Αλέξανδρος Κανακόπουλος. 

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές.
Διονύσιος Σολωμός

2020 copyright istos.net.gr