Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»;

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να σώσει τον κόσμο από την «διολίσθηση στον αυταρχισμό» και προς τούτο καλεί σε μια «Σύνοδο Κορυφής για την Δημοκρατία» στην οποία θα συμμετάσχουν κορυφαίοι πολιτικοί, ακτιβιστές και επιχειρηματίες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου και όπως διατείνονται οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου η τηλεδιάσκεψη έχει ως στόχο να αποτελέσει την αρχή της παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατιών. Τι κοινό έχει όμως αυτή η σύνοδος με την «δημοκρατία»;

Στην διαδικτυακή σύνοδο ο Μπάιντεν έχει προσκαλέσει 110 χώρες για να συνομιλήσει για την καταπολέμηση των αυταρχικών συστημάτων διακυβέρνησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τουτέστιν πρόκειται περί των γνωστών συνθημάτων που χρησιμοποιούν τις τελευταίες δεκαετίες οι ΗΠΑ για να δικαιολογούν, να βάζουν το περιτύλιγμα στους ιμπεριαλιστικούς τους πολέμους και επεμβάσεις εναντίον μη αρεστών καθεστώτων. Δηλαδή στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια σύνοδο κορυφής για την «δημοκρατία», καθώς οι χώρες που έχει προσκαλέσει ο Μπάιντεν έχουν επιλεγεί ανάλογα με το ποιος είναι πολιτικά υπάκουος στις ΗΠΑ και ποιος όχι.

Για παράδειγμα στην σύνοδο θα πάρει μέρος το «πρότυπο δημοκρατίας» Ιράκ, αλλά δεν έχει κληθεί η Ουγγαρία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται ότι είναι μια Συμμαχία που αγωνίζεται για την προάσπιση της δημοκρατίας. Όμως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπάν είναι «θρασύς» και έχει τις δικές του απόψεις για πολλά ζητήματα που δυσαρεστούν την Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν έχει προσκαλέσει την Ταϊβάν, παρ’ όλο που η χώρα αυτή δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ. Το Πακιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που είναι «πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έχουν επίσης λάβει πρόσκληση από τον Μπάιντεν. Το Ισραήλ που είναι γνωστό για την απαρτχάιντ πολιτική του κατά των Παλαιστινίων ομοίως δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την σύνοδο. Αμφιβάλλει κανείς ότι στην σύνοδο θα ήταν καλεσμένος και ο γνωστός για τις «δημοκρατικές ευαισθησίες» του Ερντογάν, αν η Άγκυρα δεν είχε προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400;

Η «Σύνοδος Κορυφής για την Δημοκρατία» δεν έχει να κάνει με την «δημοκρατία» ή τα «ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά με την διάσωση της θέσης των ΗΠΑ ως παγκόσμιας δύναμης και την προσπάθεια σφυρηλάτησης ενός νέου «συνασπισμού προθύμων» στα πρότυπα των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενός «συνασπισμού προθέσεων» για τον αγώνα κατά της Ρωσίας και της Κίνας.

Με το σύνθημα της «προώθησης της δημοκρατίας» ο Μπάιντεν συγκροτεί μια λέσχη υπάκουων μελών για να καταπολεμήσει εκείνες τις χώρες που διατηρούν την στρατηγική ανεξαρτησία τους από την αυτοαποκαλούμενη Δύση και το κυρίαρχο όραμα της δυτικής τοκογλυφικής νομενκλατούρας για μια «παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες» που είναι το περιτύλιγμα για την ιμπεριαλιστική πολιτική περικύκλωσης και εξουδετέρωσης της Ρωσίας και Κίνας.

Ο Μπάιντεν και το βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον υποθέτουν ότι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν ποιος αξίζει να αποκαλείται "Δημοκρατία" και ποιος όχι. Στο πλαίσιο των προφανών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες της Δύσης και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, αυτό φαίνεται τουλάχιστον αξιολύπητο και κυνικό. Ιδιαίτερα από μια χώρα όπως οι ΗΠΑ που επί δυο δεκαετίες βομβαρδίζουν με μαχητικά drones αμάχους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε ακήρυχτους πολέμους, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μιας τρομοκρατίας που οι ίδιες εκκόλαψαν και χρηματοδότησαν.

Ο Μπάιντεν με την διαδικτυακή σύνοδο της 9ης και 10ης Δεκεμβρίου επιδιώκει να επιβεβαιώσει το καθεστώς των ΗΠΑ ως το πιο αποτελεσματικό πολιτικό μοντέλο του κόσμου. Θέλει να δείξει ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην κορυφή του λεγόμενου «ελεύθερου κόσμου» μετά την χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ο Λευκός Οίκος και το βαθύ κράτος χρειάζονται μια νέα παγκόσμια ατζέντα μέσω της οποίας οι πειθήνιοι και πιστοί σύμμαχοι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν εθελόδουλα στο «δημοκρατικό» μαντρί. Πρόκειται για την δημιουργία ενός συνασπισμού ομοϊδεατών , ουσιαστικά δορυφόρων των ΗΠΑ, με μια ατζέντα που κυμαίνεται από την κλιματική αλλαγή και τα εμβόλια Covid-19 έως την στρατιωτική διπλωματία, τα πολιτικά και στρατιωτικο-τεχνολογικά περιφερειακά μπλοκ. Αυτοί που είναι σε θέση να αντισταθούν με όποιο τρόπο στις πολιτικές της Ουάσιγκτον δεν περιλαμβάνονται στους συμμετέχοντες της «Συνόδου Κορυφής για την Δημοκρατία».

Η πρωτοβουλία «Democracy Summit» συμβάλλει στην αύξηση των διεθνών εντάσεων, απειλεί την αρχιτεκτονική του πολυπολικού κόσμου και υπονομεύει περιφερειακές κρίσεις και αντιπαραθέσεις.

Λ. Ιουστινιάνης 

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές.
Διονύσιος Σολωμός

2020 copyright istos.net.gr